INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

mnb

mnb

balatoni andrás

gdp

növekedés

előrejelzés

Az MNB szerint ezért élénkül a növekedés

InfoRádió / MTI

Jövőre a növekedés élénkülését elsősorban a fogyasztás bővülése idézi elő, amiben döntő szerepet játszik a minimálbér-emelés és a garantált bérminimum növekedése, ebből fakadóan a lakosság rendelkezésére álló jövedelem emelkedése, emellett a beruházások is érdemben bővülhetnek - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön az Inflációs jelentés részletes bemutatásán.

A kedden publikált fő számok szerint az MNB jelentősen, 3-ról 3,6 százalékra növelte a jövő évi bruttó hazai termék (GDP) bővülésre vonatkozó előrejelzését, 2018-ban pedig 3,7 százalékos növekedéssel számol.

A jegybank jövőre a korábbinál 0,1 százalékponttal nagyobb, 2,4 százalékos inflációt vár, 2018-ban pedig 3 százalékot. A prognózis alapján az idén az infláció 0,4 százalék lesz, a GDP 2,8 százalékkal bővül.

Balatoni András kiemelte: a már betervezett és elindított autóipari beruházások 2018-tól "termelésbe fordulnak át", jelentősen növelve az exportot. A jelentés szerint a kivitel idén 6,6, jövőre 5, 2018-ban 6,0 százalékkal nő majd. Az import ezzel párhuzamosan idén 6,4, jövőre 6,7, 2018-ban 6,6 százalékkal nő majd.

Balatoni András az Inflációs jelentést bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: a következő években 3 százalék feletti éves növekedésre számítanak az MNB elemzői, ebben egyre "markánsabb szerephez" jut a belföldi kereslet folytatódó bővülése, amelyben meghatározó tényező a fogyasztás és a magánberuházások növekedése. Az élénkülő belső kereslettel párhuzamosan az infláció fokozatosan emelkedik és 2018 első felében éri el a 3 százalékos középtávú inflációs célt. A jövő évtől a fiskális politika keresletélénkítő lesz - elemezte az MNB igazgatója.

Elmondta: a kormány, a munkaadók és a munkavállalók szervezetei által megkötött bérmegállapodás 2,5 százalékponttal emeli a versenyszféra bérindexét a korábbi előrejelzéshez képest, a lakossági fogyasztás emelkedését a kedvező jövedelmi folyamatok támogatják. A jelentés szerint a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset idén 6,3, jövőre 9, 2018-ban 7 százalékkal emelkedik.

Az Inflációs jelentés alapján a háztartások fogyasztási kiadási idén 5, jövőre szintén 5, 2018-ban 4 százalékkal nőnek.

Balatoni András kiemelte: a háztartások fogyasztásával párhuzamosan a lakosság beruházási is fokozatosan emelkednek, a tartós fogyasztási cikkek kereslete várhatóan jelentősen bővül, ebben még nagy "tartalékok azonosíthatóak".

A jegybanki igazgató szerint a növekedést segíti az is, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak (a kkv-szektornak) adott hitelek bővülése tartósan az 5-10 százalékos sávban lesz, a beruházások emelkedését a bejelentett járműipari fejlesztések is támogatják.

Rámutatott: a társasági adó mérséklésének hatása elsősorban a nagyvállalatoknál jelentkezik, a társasági adó csökkentése a GDP-t középtávon 0,1-0,3 százalékponttal emeli meg.

Balatoni András azt is megemlítette, hogy a jövő évtől ismét a kereslet élénkítése várható a költségvetés oldaláról, ezzel együtt a GDP-arányos államadósság előretekintve tovább csökken, 2018-tól a járműipari kapacitások felfutásával az export dinamikája ismét javul, a folyó fizetési mérleg többlete enyhén mérséklődik, jövőre a GDP 3,7, 2018-ban 3 százalékát éri el.

Kapcsolódó hang

Madár István az Inflációs jelentésről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018