eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ők most a legkeresettebbek a munkaerőpiacon

Jelentősen megnőtt a kereslet az eladók, elárusítók, pénztárosok és raktárosok iránt a kiskereskedelemben, így ez az iparág vált az egyik legnagyobb toborzóvá Magyarországon a Workania állásportál legfrissebb felmérése szerint.

A kutatás szerint a portál adatbázisában októberig összesen 3270 állásajánlat jelent meg kizárólag eladó-elárusító pozícióban, míg tavaly ugyanezen időszak alatt 2900 ilyen hirdetés volt, 2014 első tíz hónapjában pedig 2300. Idén eddig tehát tavalyhoz képest 12 százalékkal, a tavalyelőtti adatokhoz képest pedig 43 százalékkal több eladót kerestek. A legnagyobb ugrás az iparágon belül év elején volt: drasztikusan megnövekedett a raktárosok, a pénztárosok, a futárok és az árufeltöltők iránti kereslet is.

Bár a hirdetésekre bejövő jelentkezések száma az állásportál adatai szerint 2016-ban 20 százalékkal nőtt, továbbra is jelentős a hiány ezekben a pozíciókban. Az egyik ok a magas fluktuáció, a munkaadók tehát nehéz helyzetben vannak.

Ahogy nőtt a kereslet, úgy emelkedtek a bérek is, bár nem hasonló mértékben, mint a hirdetések száma: a Fizetesek.hu internetes bérfelmérés adatai alapján a kiskereskedelemben egy év alatt 6 százalékkal, az elmúlt két évben pedig 15 százalékkal nőttek a bérek. Az eladó-elárusító pozícióban jelenleg a havi átlagfizetés 135 ezer forint, ez 10 százalékkal több, mint tavaly volt és 15 százalékkal magasabb 2014-hez képest. Ezen a szinten mozog az árufeltöltők, a pénztárosok, és a raktárosok fizetése is. A szakemberek szerint viszont a közeljövőben drasztikus fizetésemelés várható a kiskereskedelemben - derül ki a felmérésből.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×