eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Áder: a magyar tudás megoldást tud adni a vízválságra

A magyar vízipar tudását és piacképességét hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a vízválsággal összefüggésben a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy egyre kevesebb az egy főre jutó édesvíz, emiatt évente 10-12 millió hektár termőföld pusztul el a világon, a népesség viszont hihetetlen tempóban nő. Erős kapcsolat van a klímaváltozás és a társadalmi, politikai problémák között - mutatott rá.

Példaként említette, hogy a szíriai polgárháború egyik kiváltó oka a hároméves aszály volt, amely tönkretette a gazdákat, az ő városba költözésük pedig szociális feszültségeket szült.

Kitért arra is: míg Kína öt éve "a legnagyobb kerékkötője" volt a klímaegyezménynek, most élharcosává vált, ugyanis közgazdasági számítások szerint a fosszilis energiára épülő ipara több környezeti kárral jár, mint az évi 7-8 százalékos gazdasági növekedés haszna. A klímaváltozás a fejlődést korlátozó tényezőként jelenik meg - értékelt a köztársasági elnök, hozzátéve: ha nem lesz fenntartható a fejlődés, akkor összeomlik a társadalom, és több tízmilliós népvándorlás indulhat.

Áder János a párizsi klímaegyezményt sikernek nevezte, ugyanakkor hozzátette, hogy technológiai váltás is szükséges. Mint mondta, a felismerés súlyosságát mutatja, hogy a megállapodást a 2020-ra célzott időponthoz képest négy évvel korábban hatályba léptették a tagállamok, mert mindenki belátta, hogy sürget az idő.

Arra a felvetésre, hogy az ipar ellenérdekelt a változásokban, azt felelte: a tőke az alternatív energiák finanszírozása felé indult, tavaly több tőkét fektettek szél- és napenergiába, mint fosszilisba, s ez a tendencia az idén is folytatódott.

Az államfő szólt arról is, hogy a budapesti víz-világtalálkozón részt vevő fejlesztési bankok megegyeztek abban, hogy megduplázzák a vizes beruházásokra fordítható összegeket a következő öt évben.

Elmondta azt is, hogy a 110 ország részvételével zajlott tanácskozáson bemutatott magyar termékek erősebbek, piacképesebbek és innovatívabbak, mint korábban, és számos problémára megoldást kínálnak. Példaként hozta, hogy szennyvíztisztítást egy hazai találmány magából a szennyvízből kinyert energiával képes megoldani, egy másik újítás pedig a légkörbe kerülő metán kibocsátását tudja korlátozni. Van egy magyar vívmány, amellyel fogyasztható ivóvizet lehet előállítani a szennyvízből, s ez katasztrófa sújtotta területeken, menekülttáborokban is jól alkalmazható, de van a találmányok között napelemes víztisztító is - tette hozzá a köztársasági elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×