eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elindította az olajkitermelést a Mol az Északi-tengeren

Megindult a kitermelés az északi-tengeri Scolty & Crathes mezőn hétfőn - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A tájékoztatás szerint a mezőn a kitermelés egy évvel azután kezdődött, hogy a fejlesztési tervet 2015-ben elfogadták, és a projekt megvalósítását jóváhagyták. A kivitelezés a tervezettnél korábban és az előirányzottnál olcsóbban valósult meg.

A fajlagos kitermelési költség várhatóan hordónként 15 dollár alatt alakul majd a csúcshozamú termelést biztosító kezdeti években.

A Mol tájékoztatása szerint a projektben 50 százalék részesedéssel rendelkezik a mező operátora az EnQuest, míg a maradék 50 százalék a Mol-csoport tulajdona. A mezőfejlesztésben szerződéses partnerként részt vett a Stena Drilling, a Technip és a Petrofac.

A Mol 2013 decemberében jelentette be, hogy az északi-tengeri akvizícióval erősíti portfolióját, részvény-adásvételi szerződést kötött a Wintershall Norge AS-vel 14 kutatási-termelési licenc részesedésének megvételéről, amelyek az Északi-tenger Egyesült Királysághoz tartozó részén találhatóak. Az átvett portfólió magába foglalja a Broom 29, a Catcher 20, a Cladhan 33,5, valamint a Scolty & Crathes mezők 50 százalékos nem operátori részesedését. Szintén a tranzakció része a Wintershall Sullom Voe terminálban és a Brent vezetékrendszerben meglévő tulajdoni hányadának átvétele. A vételár 375 millió dollár volt.

A Mol 2014 márciusában tette közzé, hogy lezárta az északi-tengeri akvizíciót, a Wintershall Norge AS-vel a korábban bejelentett részesedés-adásvételt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×