eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyre nagyobb károkat okoznak a viharok

A magyar épületek jelentős része nincs felkészülve a napjainkban tapasztalható heves viharokra – nyilatkozta az InfoRádiónak a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke. Pandurics Anett a Mabisz konferenciáját követően kifejtette: a klímaváltozásnak köszönhetően egyre növekszik a káresetek száma, ez a mezőgazdaságban is tetten érhető.

„Idén a konferencia témájául a fenntarthatóságot választottuk, és ez nem véletlen, mivel a biztosítók és a biztosítottak kezdetektől részesei a klímaváltozásról folytatott diskurzusnak” - mondta a Mabisz elnöke.

Hozzátette: „a biztosítók pontosan látják, hogy hogyan alakulnak a káresemények nemzetközi szinten és Magyarországon is, és látjuk azt, hogy a világban a természeti katasztrófák okozta károk nagyságrendje nő.”

Közölte: a jégesők, a szupercellák, a hevesebb viharok mindenkinek feltűnnek. Ezeknek az eredményét látják a károkban elsősorban a lakásbiztosításoknál, illetve a nagyobb gazdasági biztosításoknál.

Elmondta, hogy új típusú káreseményeket nem tapasztalnak. Az viszont érzékelhető, hogy a mezőgazdaságban esősorban a csapadékviszonyok változása okoz kárt: több az aszályos nap, és a hőségriadós napok száma is növekszik.

„A lakásbiztosításoknál a magyar épületek jelentős része nincs felkészülve ilyen heves viharokra, jégesőkre” - emelte ki Pandurics Anett.

Hozzátette, hogy nagyon remélik, nem nőnek még jobban a káresetek a klímaváltozás miatt.

„Ennek érdekében a biztosítók bekapcsolódnak az építési szabványok, illetve a meglévő intézkedések változtatásaiba. Nem véletlen, hogy a biztosítók és a viszontbiztosítók az összes, klímaváltozással kapcsolatos egyezményt aláírták, és maguk is egyre többet tesznek azért, hogy a káros gázok kibocsátása csökkenjen” - hangsúlyozta a Mabisz elnöke.

„Közös érdek, hogy a globális felmelegedést kezelhető szinten tartsuk a világban. Nyilván ez nem csak a biztosítókon múlik. Mi azzal tudunk hozzájárulni ehhez, hogy a biztosítások árazásával megfelelő feltételeket teremtünk ahhoz, hogy a gazdaság érdekében is álljon például megújuló energiával működő ipari létesítmények létrehozása” - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×