INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

gyógyszer

gyógyszeripar

gyógyszerhamisítás

gyógyszergyártás

hamis gyógyszer

gyógyszertár

gyógyszerkereskedelem

90 ezer munkahely szűnik meg évente a hamis gyógyszerek miatt

90 ezer munkahely szűnik meg évente a hamis gyógyszerek miatt

Infostart / InfoRádió

Magyarország gyógyszeriparának 13 százalékát teszi ki az illegális gyógyszer-kereskedelem, ami 416 millió euró bevételkiesést jelent – közölte Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

„Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala minden évben készít egy felmérést arról, hogy milyen bevételkiesést jelent az illegális gyógyszerpiac jelenléte. Európai uniós szinten a teljes belső piac forgalmának a 4,4 százaléka illegális csatornákon keresztül realizálódik. Ez azt jelenti, hogy a hamisítás 10, 2 milliárd euró bevételkiesést jelent a gyártóknak, a gyógyszer-nagykereskedőknek és a gyógyszertáraknak” - közölte a vezető.

„A felmérés eredményei szerint az illegális online kereskedelemből származó közvetlen károk tekintetében a legfertőzöttebb ország Bulgária, ezt követi Románia, utána pedig mi jövünk 13 százalékos fertőzöttségi aránnyal” - mondta Ilku Lívia, aki szerint ez nagyon magas arány.

Hozzátette: akik a hamisításban részt vesznek, nem fizetnek adót, járulékot, társadalombiztosítási támogatást.

A gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője közölte: a gyógyszeripari szektor nagyon magas bevételkiesése évente 38 ezer munkahely megszűnéséhez vezet. Ha pedig a beszállítókat is figyelembe vesszük – tehát egy közvetett számot nézünk –, akkor ez évente 90 ezer ember munkájának a megszűnését is jelentheti.

A szakember elmondta, hogy míg régen leginkább életmódszereket hamisítottak – potencianövelő készítményeket, fogyasztószereket – addig ma már mindent meg tudunk venni hamisan a neten: a rákellenes készítménytől kezdve a vérnyomáscsökkentőn át a cukorbetegség gyógyszereiig.

„Azt hiszem, azt nem is kell mondani, hogy ez mennyire ártalmas” - tette hozzá.

A gyógyszerhamisítás elleni küzdelemmel kapcsolatban Ilku Lívia elmondta: 2019-től a legális ellátási láncban már csak olyan vényköteles gyógyszereket hozhatunk forgalomba, amelyek dobozonként egyedi azonosítóval vannak ellátva.

Hozzátette: az Európai Unió úgy döntött, hogy logóval kell ellátni a legális internetes patikákat.

„Magyarországon is egy zöld keresztes logó védi ezeket a gyógyszertárakat. Ha rákattintunk egy ilyen logóra, akkor az átvezet a gyógyszerügyi hatóság honlapjára. Ebből tudjuk, hogy biztos helyen járunk, innen rendelhetünk” - tette hozzá a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

Kapcsolódó hang

90 ezer munkahely szűnik meg évente a hamis gyógyszerek miatt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018