eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin

Munkaerőhiányban a világ élvonalában vagyunk

A magyar munkaadók még a világátlagnál is nehezebb helyzetben vannak, ami a munkaerőhiányt illeti: globálisan a cégek 40, Magyarországon 57 százalékának jelent problémát egy-egy állást betölteni - derült ki a Manpower felméréséből. A Manpower Magyarország vezetője az InfoRádióban azt mondta: szakmunkásokat a legnehezebb találni.

A Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója jelezte, a megkérdezett munkáltatók 57 százaléka kijelenti, hogy munkaerőhiánnyal küzd. Ez az előző évhez képest 10 százalékos növekedés. Csak Bulgáriában és Romániában magas ez a szám. A világátlag 38-ról 40 százalékra emelkedett egy év alatt.

„A világhoz képest 17 százalékponttal magasabban vagyunk sajnos. Tudjuk és látjuk az okát: nálunk van a legalacsonyabb bér Európában. A bolgárokkal versenyzünk ebben” - mondta Dalányi László.

A megkérdezettek 32 százaléka azt mondja, nem talál embert, 31 százalék a képzett szakemberek hiányát érzi, túlzott bérigényt csak 12 százalék jelölte meg – részletezte a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Tavaly ilyenkor Európa azt mondta, megpróbálja megtartani az embereit; képzéssel, különböző juttatásokkal, pozíciókkal, vagy belső áthelyezésekkel, munka kiszervezéssel, tehát megvoltak az elképzelések a kezelésére. Ez változott. Ma a megkérdezettek 31 százaléka képzéseket, fejlesztéseket kínál a meglévő dolgozóknak. Egy év kellett ahhoz, hogy ez nálunk is leülepedjen, mert az előző éves büdzsébe nem volt betervezve. El kellett telnie egy jóváhagyási időszaknak, hogy az anyacég engedélyezze a képzéseket” - jelezte Dalányi László.

Van egy top 10-es lista, ami nem sokat változott, és világszinten ugyanezek szerepelnek benne – mondta a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Első helyen folyamatosan a szakmunka; villanyszerelő, asztalos, hegesztő, kőműves, vízvezetékszerelő. Őket követi a sofőr, majd a mérnök, főleg műszaki, elektronikai és építő. Előrébb jött a vendéglátóiparban és az egészségügyben dolgozók kategóriája, az IT szakemberek és a csoportvezetők; pénzügyi és a mérlegképes könyvelők, pénzügyi elemzők eggyel lejjebb mentek. Picit előrébb mentek az ápolónők és a betanított munkások is jönnek előre, a tizedik helyen vannak” - sorolta Dalányi László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×