eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Elzárhatják az uniós pénzcsapot

Elzárhatják az uniós pénzcsapot

Hamarosan értékelést tesz közzé az Európai Bizottság a magyarországi uniós támogatási rendszerről, és ha súlyosak a megállapítások, akkor felfüggeszthetik a támogatások kifizetését - mondta a Portfolió elemzője. Weinhardt Attila hozzátette: információjuk szerint több területen is hiányosságokat lát a magyar szabályozásban a bizottság.

Az Európai Bizottság most egy olyan jelentést állít össze, ami a '14-20-as uniós támogatási rendszer irányítási- és kontroll-mechanizmusait vizsgálja. Vagyis azt, hogy az uniós pályázatoknál a döntéshozatali folyamat pontosan hogyan zajlik, és teljesül-e az az uniós jogszabályi követelmény, hogy az irányító hatóságok teljesen függetlenül hozzák meg a döntéseket – ismertette a Portfolió elemzője.

„Ez a vizsgálat már jó ideje zajlik, és vannak arra utaló jelek, illetve vannak információink arról, hogy a bizottság bizonyos területeken aggodalmakat, kifogásokat lát. Erről egyeztet jelenleg a hatóságokkal” - mondta Weinhardt Attila.

„Kifogásként több probléma is felmerül, de ezek egyike sem új keletű, vagyis semmi köze sincs a kvótareferendumhoz. Lényegében jogszabályi keretekbe ágyazva lát kifogásokat a bizottság, vagyis olyan jogszabályi passzusaink vannak, amelyek ezt a független döntéshozatalt korlátozhatják” - közölte az elemző.

Példaként említette, hogy az egyes operatív programokban a pályázati keretek elosztását a magyar kormány transzparensen, rendszeresen nyilvánosságra hozza, egyfajta menetrendet állít fel, hogy mikor, mely területen milyen pályázati pénzek elosztásával lehet kalkulálni.

„Ezzel párhuzamosan viszont ugyanennek a jogszabálynak egy második mellékletében azokat is rögzíti, hogy melyek ezek közül az úgynevezett kiemelt felhívások. Ezeknél lényegében a kormány előre betonba önti, hogy ki lehet az egyetlen induló, mely állami szereplő. Így az irányító hatóságnak szinte nincs más dolga, csak ezt az egyetlen indulót úgymond nyertesként kihozni a pályázat során” - folytatta Weinhardt Attila.

„Tehát a verseny sem áll fent, és ilyen értelemben adott esetben a takarékos közpénz felhasználásának az irányelve is sérülhet” - magyarázta.

Elmondta, hogy azt nem lehet tudni, a jelentés mikor jelenik meg. Még nincs végleges formája, de valószínűleg a következő hetekben megérkezik a magyar hatóságokhoz. Hozzátette, hogy nem feltétlenül lesz ez egy nyilvános jelentés, ezek az egyeztetések gyakran a színfalak mögött zajlanak.

A legfontosabb kérdés az lesz, hogy a jelentésben hányas pontszámot, milyen besorolást kapunk. Ha ugyanis egyes besorolást kapunk, az azt jelenti, hogy lényegében minden rendben van, a kettesnél pedig, hogy vannak kisebb-nagyobb problémák, de azért nem mondhatók súlyosnak.

A hármas besorolás az, ami már mindenképpen azt jelenti, hogy súlyos problémák vannak. Ebben az esetben a szabályrendszer szerint a bizottságnak mérlegelés nélkül le kell állítania az összes strukturális és kohéziós uniós támogatás kifizetését Magyarországnak. Ilyen értelemben innentől kezdve ezekhez a pénzekhez nem férhetünk hozzá – mondta a Portfolió elemzője.

Miniszterelnökség: Magyarország várhatóan nem ront eddigi besorolásán

Magyarország várhatóan nem ront eddigi uniós - 2-es - besorolásán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra (GINOP) nyári auditjának eredményeként, de egy vita esetében sem lenne veszélyben a költségvetési hiány, mivel annak mértékét a tagállamok követeléseivel csökkentetni kell - közölte a Miniszterelnökség.

A Miniszterelnökség a portfolio.hu-n megjelent cikkre reagálva fikciónak nevezte az írást és hangsúlyozta, az átvilágítás során kizárólag a GINOP irányítási és ellenőrzési kontrollrendszerét vizsgálták az auditorok, nem a hazai fejlesztéspolitikai intézményrendszert. Így az operatívprogram-specifikus vizsgálat alapján készülő jelentés sem egy átfogó, horizontális dokumentum, hiszen tárgya maga a vizsgált program, a GINOP.

A lezajlott audittal kapcsolatban még jelentéstervezetet sem kapott a kormány, tehát a portál által felvetett lehetséges "felfüggesztés" jogi alapja még ismeretlen, nem létezik semmilyen dokumentum, amely ezt megalapozná, "ez csupán egy lehetőség, ahogy arra is esély van, hogy valakinek ötöse lesz a lottón" - írták.

Hozzátették, hogy 4 besorolási fokozat létezik az uniós gyakorlatban: a legjobb az 1-es, - amelyet szinte képtelenség kapni -, Magyarország általában 2-est szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csupán kisebb javításokra van szükség. A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságokkal való működését, a 4-es pedig a működésképtelenséget jelenti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×