eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Állami segítség nélkül nem fogynak az elektromos autók

Az állam támogatása nélkül még sehol Európában nem tudott fellendülni az elektromos autók piaca - mondta az InfoRádióban a Magyar Elektromobilitási Szövetség elnöke. Ungár János szerint a német támogatási rendszer jó alap, a zöld rendszámok kiosztását pedig szigorítani kellene.

A szövetség a napokban konferenciát is tart, hogy egyeztessenek a novemberig kidolgozandó stratégiáról, amely meghatározza az uniós országok elektromobilitását is – emelte ki a Magyar Elektromobilitási Szövetség elnöke.

„A közlekedés felel a károsanyag-kibocsátás 20 százalékáért, ennek csökkentése nagyon fontos cél. Ennek érdekében hirdette meg a kormány a Jedlik Ányos-tervet. A szabályozások egy része 2016-tól már életbe is lépett, pályázati rendszerek, különböző támogatási konstrukciók indulnak Magyarországon” - jelezte Ungár János.

Németországban állami támogatásban részesülhet az, aki elektromos autót vásárol, erről a Magyar Elektromobilitási Szövetség elnöke azt mondta, az a tapasztalat, hogy ahol ez az iparág sikeresen megindul, nő az elektromos hajtású járművek száma, azt mindenhol összetett rendszer segíti. Ennek része az infrastruktúra kialakítása, amelyben az állam szerepet vállal, másrészt a jelenleg hezitálókat ösztönző intézkedések bevezetése.

Ungár János kiemelte: „Európában nincs olyan példa, hogy jelentősen nőtt volna az elektromos járművek száma ilyen típusú intézkedések nélkül.”

A zöld rendszámról a Magyar Elektromobilitási Szövetség elnöke úgy fogalmazott: „rendkívül jó gondolat, hiszen felhívja a figyelmet, hogy az utakon már közlekednek olyan járművek, amik lényegesen kedvezőbb károsanyag-kibocsátással rendelkeznek, mint a hagyományosak.”

Ungár János hozzátette, hogy ugyanakkor érdemes lenne egy úgynevezett kibocsátási felső határt meghatározni, hogy ne minden plugin hibrid kategóriába sorolt járműnek adják meg a tiszta jármű jelzést.

„Azt látjuk, hogy 70 gramm/kilogramm szén-dioxid kibocsátás körül van az a határ, amíg azt lehet mondani egy autóra, hogy kiemelten környezetbarát” - fűzte hozzá a Magyar Elektromobilitási Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×