eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Brexit: hamarosan kezdődik a tánc?

Londoni stratégiai elemzők várakozása szerint a brit kormány a jövő év elején aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az EU-tagság megszűnésének folyamatát szabályozza.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői kedden ismertetett tanulmányukban azt valószínűsítették, hogy a Downing Street januárban vagy februárban hivatalosan elindítja a kilépési folyamatot az 50. cikkely aktiválásával.

A nyáron a brit sajtóban szinte folyamatosan láttak napvilágot olyan jelentések, amelyek szerint Theresa May brit miniszterelnök a jövő tavasszal esedékes francia elnökválasztás és a jövő őszi német parlamenti választások miatt halogathatja a kilépési tárgyalások elkezdését, az Eurasia londoni elemzői szerint azonban ilyen hosszadalmas késleltetés valószínűtlen.

A ház szerint ennek egyik oka az, hogy a többi EU-tagállam vezetőinek türelme hamar elfogyhat, ha azt tapasztalják, hogy May egyre csak halogatja az 50. cikkely aktiválását. Az EU vezetői már azt is engedménynek tekintik, hogy ennyi időt engedtek Theresa Maynek a kilépési tárgyalások előkészületeire.

Bár nem tudják rákényszeríteni Londont az 50. cikkely aktiválására, fenyegetőzhetnek azonban azzal, hogy "megkeserítik a brit kormány életét", ha az érdemi tárgyalások végre elkezdődnek, és ezzel Theresa May is tisztában van - áll az Eurasia keddi elemzésében.

A ház szerint mindemellett elképzelhető, hogy a többi EU-vezető beleegyezik a Lisszaboni Szerződésben meghatározott kétévi tárgyalási idő meghosszabbításába, mivel politikailag ez tűnik a legkedvezőbb megoldásnak London és az unió számára egyaránt. Ennek egyik alternatívája ugyanis az, hogy a kétévi tárgyalássorozat eredménytelensége esetén a kétoldalú kereskedelem a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere alapján folytatódik, ami egyebek mellett vámakadályok megjelenését jelentheti az áruforgalomban.

Nem szabad azonban lebecsülni azt az erőteljes nyomást, amely várhatóan Theresa Mayre nehezedik majd, annak érdekében, hogy a 2019-ben esedékes következő európai parlamenti választásokig érjenek véget a kilépési tárgyalások. Ez "kényelmes időpontja" lehetne Nagy-Britannia távozásának az EU-ból, mivel az EP-választások után következik az új uniós biztosok kinevezése, és 2020-ban lejár az EU jelenlegi hétéves költségvetési időszaka is - hangsúlyozzák az Eurasia londoni elemzői.

A ház szerint mindezek alapján lehetséges, hogy Theresa May a december 15-16-án esedékes brüsszeli EU-csúcson bejelenti az 50. cikkely néhány héten belüli aktiválásának szándékát.

Theresa May eddig csak annyit közölt több nyilatkozatában is, hogy véleménye szerint addig nem szabad aktiválni a kilépési mechanizmust, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amíg nem áll össze egyértelműen a brit kormány tárgyalási stratégiája. A brit miniszterelnök nem titkolta azt sem, hogy London az 50. cikkelyt az év vége előtt nem kívánja aktiválni.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×