eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az MNB meredeken ronthatja a növekedési előrejelzést

A Magyar Nemzeti Bank meredeken ronthatja gazdasági növekedési előrejelzését decemberben, és valószínűleg nem konvencionális monetáris politikai eszközöket fog alkalmazni, ha bármilyen lazítás mellett dönt - jelentette ki Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagja a Reuters hírügynökségnek csütörtökön adott nyilatkozatában.

A magyar jegybank idén rekordalacsony szintre, 1,35 százalékra csökkentette alapkamatát, és már elindította nem konvencionális lazítási programját, hogy ellensúlyozza a gazdasági növekedés lassulását.

Szeptemberi inflációs jelentésében a központi bank azt jósolta, hogy jövőre 2,5 százalékra lassul a bruttó hazai termék (GDP) növekedése az idei évre várt 3,2 százalékról. Miután a harmadik negyedévben a növekedés éves szinten 2,3 százalékot tett ki, ami alatta maradt a piaci és a jegybanki várakozásoknak is, az egész éves előrejelzés optimistának tűnik.

"Erős esély van arra, hogy decemberi inflációs előrejelzésünk jóval kisebb növekedési kilátást vázol fel" - mondta Pleschinger Gyula.

A harmadik negyedéves GDP-adat közzététele előtt a Reuters által megkérdezett elemzők úgy vélekedtek, hogy jövőre 2,4 százalékra lassul a gazdasági növekedés üteme az idei évi 2,9 százalékról.

Pleschinger Gyula szerint elméletileg elképzelhető, hogy a potenciális és a tényleges növekedési ütem közötti különbség 2017 után záródhat majd, mint ahogy azt a szeptemberi inflációs jelentésben is jelezték, de erről világosabb kép alakulhat ki a következő hetekben.

Az MNB december 15-én tartja idei utolsó monetáris politikai döntéshozó ülését.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Reutersnek szerdán adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, a jegybank decemberben "finomhangolhatja" monetáris lazítási eszköztárát, hogy ellensúlyozza az infláció és a növekedés lefelé mutató kockázatait.

A Royal Bank of Scotland elemzői úgy kommentálták Virág Barnabás nyilatkozatát, hogy egyes kijelentései azt jelzik, hogy a jegybank közvetve gyengíteni szeretné a forintot a GDP-növekedés megtámogatásának érdekében.

Pleschinger Gyula leszögezte, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, nem áll szándékában gyengíteni a forintot, és a devizaárfolyamok változásának az inflációra gyakorolt hatása elhanyagolható. Ha van mozgástér további monetáris lazításra, a monetáris tanács jó eséllyel célzott nem konvencionális eszközeit veti be - mondta Pleschinger, aki egyik lehetőségként megemlítette, hogy a kereskedelemi bankok jegybanki letéteit átcsatornáznák az állampapírpiacra. Hozzátette, hogy a monetáris tanács még nem tárgyalt erről a lehetőségről.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×