INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Hat ajánlat érkezett a szerb távközlési vállalat megvételére

InfoRádió / MTI
Hat kötelező érvényű ajánlat érkezett a Telekom Srbija szerb távközlési vállalat megvásárlására, a szerb kormány két héten belül dönt arról, eladja-e az állami cég többségi tulajdonrészét - számolt be róla kedden a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

Rasim Ljajic távközlési miniszter nem fedte fel, hogy kik az ajánlattevők, annyit azonban elmondott a sajtónak, hogy a cég részvényeinek 58 százalékát akarják most eladni, és ha egyik ajánlat sem bizonyul megfelelőnek, akkor Belgrád akár el is állhat a privatizációtól.

A vállalatot 1997-ben - Slobodan Milosevic elnöksége idején - részben már privatizálták, 29 százalékát az olasz Stet, 20 százalékát pedig a görög OTE vásárolta meg. Az üzletrészeket a Zoran Djindjic vezette kormány visszavásárolta. A szerb kormány 2011-ben ismét nekifutott a cég értékesítésének. Egyedüli ajánlattevőként a Telekom Austria 1,1 milliárd eurót kínált a részvények 51 százalékáért, Belgrád azonban 1,4 milliárdot kért, így nem született megállapodás.

Most Szerbia ismét 1,4 milliárd eurót kér, igaz a részvények 58 százalékáért. Nem hivatalos értesülések szerint a legesélyesebbnek tartott ajánlattevő ennél 200 millióval kevesebbet adna a vállalatért. Aleksandar Vucic szerb kormányfő viszont hétfőn kijelentette, ha nem kapnak megfelelő ajánlatot, nem adják el a Telekomot, mert a pénz feléből visszafizetnék a cég tartozásait, míg az összeg másik felét befektetésekre fordítanák.

A 2014-es pénzügyi évben a Telekom Srbija 15 milliárd dinár (39 milliárd forint) nettó nyereséget ért el.

A címlapról ajánljuk