eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Ennyit költenek majd a magyar családok karácsonykor

A karácsonyi és az év végi ünnepekre legalább 170-180 milliárd forintot költhetnek majd a vásárlók, családonként 23-24 ezer forintot - mondta el az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Célszerű odafigyelni arra, hogy már november utolsó vasárnapjától december 24-éig négy hétvégén nyitva tarthatnak az üzletek - nyilván minden üzlet élni fog ezzel a lehetőséggel. Így decemberben a vasárnapi boltzárnak semmilyen visszahúzó hatása nem lesz - tette hozzá a főtitkár.

Valószínűleg legalább 4-5 százalékkal bővülhet a piac decemberben az előző év utolsó hónapjához képest. Ez azt fogja jelenteni, hogy a forgalom értéke - vagyis annak a pénznek az összege, amit a vásárlók a pénztárakban hagynak - elérheti akár a 950 milliárd forintot is - közölte Vámos György.

Ebben az összegben az élelmiszerek, a legkülönfélébb iparcikkek és az üzemanyagok értékesítése is benne van. Ez azt jelentené, hogy éves szinten is nagyon jó eredményt zárna a kereskedelem, amihez a december kiemelkedő növekedési üteme is hozzájárulhat - vetítette előre.

Az elmúlt években - és idén is így lesz - a legerősebb hónap a december. Célszerű odafigyelni arra, hogy már november utolsó vasárnapjától december 24-éig négy hétvégén nyitva tarthatnak az üzletek - nyilván minden üzlet élni fog ezzel a lehetőséggel. Így decemberben a vasárnapi boltzárnak semmilyen visszahúzó hatása nem lesz - tette hozzá a főtitkár.

Természetesen azzal is számolniuk kell a vásárlóknak, hogy a korábbi időszakkal ellentétben december 24-én már délben bezárnak az üzletek, ezt írja elő a jelenlegi jogszabály. Mivel a 24-ét követő vasárnapon, december 27-én nem lehetnek nyitva a boltok, a háziasszonyoknak nagyon fel kell készülniük a bevásárlásra, hiszen három és fél napig nem fognak tudni üzletbe menni - figyelmeztetett.

Hozzátette: ez nyilván azt fogja jelenteni, hogy december 24-én délelőtt is nagy roham lesz az áruházakban - elsősorban az élelmiszerüzletekben. Fel kell készülnünk arra is, hogy december 24-e és szilveszter között vasárnap nem lesznek nyitva az üzletek.

Azzal számolunk, hogy az előző évekhez hasonlóan kiugró ütemű lesz a 950 milliárd forintos teljes decemberi forgalmon belül az, amikor élelmiszert vásárolnak, vagy az ajándékokat megvásárolják a családok - részletezte.

Mind a két területen azzal számolunk, hogy 80-90 milliárd forint lehet az, amit az üzletekben az ünnepekre való tekintettel ajándékokra költenek a vásárlók. Ez egy kicsit nagyobb, mint a tavalyi évben volt, hiszen idén jobban nő a piac. Ha családonkénti átlagot számolunk, akkor ez 23-24 ezer forint lehet. De tisztában vagyunk azzal, hogy a különbségek nagyok: van, akinek nagyobb, van, akinek kisebb ajándékokra telik - tette hozzá Vámos György.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×