eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az amerikai foglalkoztatási adatok után szinte biztos a decemberi Fed-kamatemelés

Londoni pénzügyi elemzők szerint a vártnál sokkal erőteljesebb októberi amerikai munkapiaci adatok után szinte biztosra vehető az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve decemberi kamatemelése.

A pénteken ismertetett adatok szerint a múlt hónapban 271 ezerrel - csaknem egy éve nem mért ütemben - nőtt a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban betöltött új munkahelyek száma az Egyesült Államokban.

Az előrejelzési konszenzus 180 ezer körüli növekményt valószínűsített.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői a számokat értékelve köztölték: véleményük szerint most már csak egy "meglehetősen kiábrándító" novemberi foglalkoztatási adat állhatná útját a Fed decemberi kamatemelésének.

A CEBR elemzői szerint más kérdés, hogy bölcs döntés lenne-e a Fed részéről a kamatemelés, tekintettel arra, hogy a teljes kosárra számolt amerikai infláció jelenleg zéró.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a volatilis tényezőktől, így az inflációt mélybe húzó olajáraktól megszűrt maginfláció közel jár a célszinthez. Emellett az amerikai gazdaság van annyira ellenállóképes, hogy elviseljen egy kis mértékű kamatemelést, és a Fednek gondolnia kell egyrészt a hosszú ideig lazán tartott monetáris politika torzító hatásaira, másrészt arra is, hogy szükséges valamilyen monetáris mozgástér fenntartása jövőbeni gazdasági visszaesések esetére - hangsúlyozzák a CEBR londoni elemzői.

A ház szerint mindezt egybevetve kívánatos lenne a Federal Reserve monetáris politikájának normalizálása. A probléma ugyanakkor az, hogy senki nem tudja, mi a helyes jegybanki reakció egy olyan helyzetben, amikor a fő kockázatot a túlértékelt piacok jelentik, nem pedig az infláció - vélekedtek a CEBR elemzői.

A Markit Financial Information Services londoni piaci adatszolgáltató cég elemzőinek pénteki helyzetértékelése szerint "tárva-nyitva az ajtó" a Fed decemberi kamatemelése előtt a várakozásokat messze meghaladó pénteki foglalkoztatási adatok után.

A cég közölte, hogy kötvénypiaci árfolyamfigyelő szolgálatának adatai szerint a kétéves futamú amerikai kincstárjegy hozama máris 0,90 százalék felett jár, ami négyévi csúcs.

Más nagy londoni házak megítélése szerint már akkor ismét napirendre került a Fed decemberi kamatemelése, amikor az amerikai jegybank monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az előző kamatdöntő ülésről a várakozásoknál szigorúbb hangvételű közleményt adott ki.

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - szerint a Federal Reserve már e közleménnyel egyértelműen jelezte a piacnak a decemberi kamatemelés lehetőségét.

A ház elemzőinek olvasata szerint a FOMC-közlemény áthelyezte a hangsúlyt arról, hogy mennyi ideig maradhat a mélyben az irányadó Fed-kamat, arra, hogy mikor kezdődhet a normalizálási ciklus. A Moody's Analytics kiemelte, hogy a közleményből eltűnt a korábbi utalás az amerikai gazdasági növekedést terhelő globális kockázatokra.

A cég szerint "semmi nincs kőbe vésve", de ha a Fed célja olyan jelzés küldése volt a piacnak, hogy az alapeseti hozzáállás most már a decemberi kamatemelés, akkor a FOMC-közlemény ebből a szempontból sikeresnek tekinthető.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×