INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az amerikai foglalkoztatási adatok után szinte biztos a decemberi Fed-kamatemelés

InfoRádió / MTI
Londoni pénzügyi elemzők szerint a vártnál sokkal erőteljesebb októberi amerikai munkapiaci adatok után szinte biztosra vehető az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve decemberi kamatemelése.

A pénteken ismertetett adatok szerint a múlt hónapban 271 ezerrel - csaknem egy éve nem mért ütemben - nőtt a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban betöltött új munkahelyek száma az Egyesült Államokban.

Az előrejelzési konszenzus 180 ezer körüli növekményt valószínűsített.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői a számokat értékelve köztölték: véleményük szerint most már csak egy "meglehetősen kiábrándító" novemberi foglalkoztatási adat állhatná útját a Fed decemberi kamatemelésének.

A CEBR elemzői szerint más kérdés, hogy bölcs döntés lenne-e a Fed részéről a kamatemelés, tekintettel arra, hogy a teljes kosárra számolt amerikai infláció jelenleg zéró.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a volatilis tényezőktől, így az inflációt mélybe húzó olajáraktól megszűrt maginfláció közel jár a célszinthez. Emellett az amerikai gazdaság van annyira ellenállóképes, hogy elviseljen egy kis mértékű kamatemelést, és a Fednek gondolnia kell egyrészt a hosszú ideig lazán tartott monetáris politika torzító hatásaira, másrészt arra is, hogy szükséges valamilyen monetáris mozgástér fenntartása jövőbeni gazdasági visszaesések esetére - hangsúlyozzák a CEBR londoni elemzői.

A ház szerint mindezt egybevetve kívánatos lenne a Federal Reserve monetáris politikájának normalizálása. A probléma ugyanakkor az, hogy senki nem tudja, mi a helyes jegybanki reakció egy olyan helyzetben, amikor a fő kockázatot a túlértékelt piacok jelentik, nem pedig az infláció - vélekedtek a CEBR elemzői.

A Markit Financial Information Services londoni piaci adatszolgáltató cég elemzőinek pénteki helyzetértékelése szerint "tárva-nyitva az ajtó" a Fed decemberi kamatemelése előtt a várakozásokat messze meghaladó pénteki foglalkoztatási adatok után.

A cég közölte, hogy kötvénypiaci árfolyamfigyelő szolgálatának adatai szerint a kétéves futamú amerikai kincstárjegy hozama máris 0,90 százalék felett jár, ami négyévi csúcs.

Más nagy londoni házak megítélése szerint már akkor ismét napirendre került a Fed decemberi kamatemelése, amikor az amerikai jegybank monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az előző kamatdöntő ülésről a várakozásoknál szigorúbb hangvételű közleményt adott ki.

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - szerint a Federal Reserve már e közleménnyel egyértelműen jelezte a piacnak a decemberi kamatemelés lehetőségét.

A ház elemzőinek olvasata szerint a FOMC-közlemény áthelyezte a hangsúlyt arról, hogy mennyi ideig maradhat a mélyben az irányadó Fed-kamat, arra, hogy mikor kezdődhet a normalizálási ciklus. A Moody's Analytics kiemelte, hogy a közleményből eltűnt a korábbi utalás az amerikai gazdasági növekedést terhelő globális kockázatokra.

A cég szerint "semmi nincs kőbe vésve", de ha a Fed célja olyan jelzés küldése volt a piacnak, hogy az alapeseti hozzáállás most már a decemberi kamatemelés, akkor a FOMC-közlemény ebből a szempontból sikeresnek tekinthető.

A címlapról ajánljuk