eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jövőre jöhet a Fitch felminősítése

Egyáltalán nem jelent felminősítést, így aztán pozitív értékelést sem a magyar gazdaságról a Fitch Ratings most megjelent tanulmánya - mondta az Erste elemzője. Ürmössy Gergely szerint Magyarország inkább a jövő évben kerülhet vissza a befektetésre ajánlott kategóriába a nemzetközi hitelminősítőknél.

Úgy gondolom, hogy a Fitch legfrissebb közleményét érdemes szimplán tényszerűen kezelni, úgy, hogy Magyarország kilátásához pozitív értéket rendeltek idén - véli az Erste elemzője.

Elmondta: a Fitch nem tesz említést a tanulmányában arra, hogy Magyarországot miért kellene befektetésre ajánlott kategóriába emelni. Csupán tényeket állít, azt, hogy átlagosan hány évre van szükség egy leminősített országnak arra, hogy visszakerüljön a befektetésre ajánlott kategóriába.

A Fitch szerint ez 6,1 évet jelent átlagosan - ismertette. Magyarország pedig 2012 elején került a Fitchnél a bóvli kategóriába. Tehát ha hihetünk a statisztikáknak, akkor még legalább három évet kellene várni. Ezt túl hosszú időnek vélem, de nem tartom valószínűnek azt, hogy még ebben az évben a befektetésre ajánlott kategóriát visszanyerje Magyarország - mondta Ürmössy Gergely.

Ez azt jelenti, hogy november 20-án, amikor a legközelebb várható a Fitchnél felülvizsgálat, nem feltétlenül történik változtatás - magyarázta. Mind a három nagy hitelminősítő azokat a kritikákat szokta megemlíteni Magyarországgal kapcsolatban, hogy ahhoz képest, hogy Magyarország egy kis nyitott, feltörekvő gazdaság, rendkívül magas a GDP-arányos adósság, emellett pedig a GDP-növekedési kilátások is kifejezetten törékenyek, harmadrészt pedig az üzleti környezet, a gazdaságpolitika minősége sem feltétlenül kielégítő ahhoz, hogy felminősítést kapjon a gazdaság - idézte.

Úgy gondolom, hogy ha az őszi és a téli ülésszakban a parlament változatlanul hagyja a tavasszal elfogadott költségvetést, és például a bankadót egységesen csökkenti minden bank számára, és tesz még további ilyen lépéseket, akkor ezzel meg tudja győzni a hitelminősítőket, hogy érdemes felminősítést adni Magyarországnak. Ha viszont azok a hangok erősödnek meg, amelyek szerint a szektorális különadókat meg kell tartani, akkor lehet, hogy a hitelminősítők inkább kivárnak - fogalmazott az Erste elemzője.

Pénteken várható Moody's döntése, amin - Ürmössy Gergely szerint - változatlanul hagyják a magyar kilátást és minősítést.

"Azt gondolom, hogy a Moody's a legszigorúbb Magyarországgal szemben, ők szokták a legélesebb kritikákat megfogalmazni a növekedési potenciállal és a gazdaságpolitikával szemben is. Ha a Moody's-t sikerül meggyőzni, addigra - azt gondolom, hogy - már túl leszünk két felminősítésen is" - mondta az Erste elemzője.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×