eur:
389.44
usd:
362.83
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az eurózóna lassabb növekedést várják az elemzők

Az Európai Központi Bank (EKB) által megkérdezett 61 európai elemző lassabb növekedésre és kisebb inflációra számít az eurózónában, mint a korábban - derül ki az EKB csütörtökön közzétett jelentéséből.

A bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékkal nőhet az eurózónában 2015-ben és 1,5 százalékkal 2016-ban. A korábbi előrejelzés szerint még 1,5 százalékos 2015-ös és 1,7 százalékos 2016-os növekedésre számítottak.

Az infláció jövőre egy százalékos lehet éves átlagban, 2016-ban 1,4 százalékra gyorsul. A 2014 harmadik negyedévében készült felmérés 1,2 százalékos 2015-ös és 1,5 százalékos 2016-os inflációval számolt.

Az európai befektetők élénken figyelik az EKB által megkérdezett szakértők válaszait, mert azokat az EKB is komolyan veszi. Az EKB korábban jelezte, hogy a romló inflációs várakozás lehet az egyik dolog, amely további monetáris élénkítésre ösztönözheti.

A október közepén megkérdezett elemzők az eurózóna munkaerőpiacának helyzetét se látják túl jónak. A munkanélküliség 11,3 százalékos lehet 2015-ben és még 2016-ben is elérheti a 10,9 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×