eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bizonytalan a luxusadó sikere

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a luxusáfából nehezen tervezhető, bizonytalan bevétel várható, és a bevezetése csak akkor lenne igazságos, ha azzal egy időben csökkentenék az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját. Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy mi minősül luxuscikknek.

Magyarországon a luxuscikk, mint jogi fogalom nem létezik, azonban a főtitkár szerint, azokra a termékekre vonatkozik, amelyeket magasabb jövedelműek vásárolnak és nem szükségesek a napi életvitelhez.

Az az elv, hogy akik többet keresnek, többet is fizessenek, önmagában nem kifogásolható. Kérdéses viszont, hogy azok, akik ilyen cikkeket vásárolnak, megfizetik-e a többletadót vagy inkább megveszik a terméket külföldön - fejtette ki.

A másik kérdés, hogy kapunk-e cserébe valamit - mondta Vámos György. Helyén való lenne ez az intézkedés, ha mondjuk az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját 5 százalékra csökkentik, így ugyanis segítséget nyújtanának a kevésbé tehetős embereknek.

A főtitkár szerint önmagában az a szándék, hogy széthúzzák az általános forgalmi adó rendjét, nem kifogásolható, azonban a 27 százalékos áfakulcs így is a legmagasabb Európában, ezért ez egy kockázatos lépés lenne.

A kulcskérdés, hogy meg tud-e állni a lábán a luxusadó, ugyanis ha külföldre mennek vásárolni a tehetősek, akkor nem lesz bevétel belőle Magyarországon. Vámos György azt mondta, először is fontos, hogy kijelöljék a luxuscikkek körét, és hogy milyen költségvetésű cikkekre vonatkozik majd a luxusadó. Hozzátette: A piac nem tapsol majd, ha nem jön be.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×