eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyar bornak magyar palack

Gyáravatót tartott a Tarján Glass Kft. csütörtökön, a nagy múltú Salgótarjáni Öblösüveggyár utódja az egykor üveggyapotot gyártó, URSA nevű cég Salgótarjánban üresen álló telephelyén kezdte meg működését, egyelőre 47 dolgozóval.

A 160 millió forintos beruházással megvalósított, egyelőre kézi készítésű termékeket előállító üzem avatóján Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője kifejtette: Magyarországon évente 300 millió üvegpalackot használnak fel a hazai bor és pálinka palackozására, ennek 95 százaléka importból származik, kormányzati cél a hazai termékek körének bővítése.

Jövőre bővítik a gyárat egy automata palackgyártó gépsor üzembe helyezésével: ezzel további 250 új munkahely jöhet létre Salgótarjánban.

Rogán Antal elmondta: 2008-ban megmutatkozott, hogy bankfiókok és bevásárlóközpontok építésével, hitelek felvételével nem lehet fejleszteni a magyar gazdaságot. Helyette termelni kell és lehetőség szerint megtakarítani. A 120 éves hagyományokkal rendelkező salgótarjáni öblösüveggyártás megújulása szerinte jó példa a hazai termékek előállítására.

Czékmán József, a Tarján Glass Kft. ügyvezetője elmondta: egyelőre kézzel készítenek kis darabszámban kelyheket, palackokat, dekorált termékeket, és kialakították a látogatóközpontot és a mintaboltot. Második lépés a kutatás-fejlesztés és az oktatás lesz: a minőségre koncentrálva szeretnének minél magasabb színvonalú termékeket előállítani, illetve ehhez kapcsolódva megkezdik a dolgozók képzését is. A harmadik ütem az automata palackozó üzembe helyezése lehet, 2013 végén.

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere (Fidesz) elmondta, hogy a város a vállalkozások támogatására elkülönített alapjából 13 millió forinttal segítette a Tarján Glass Kft. indulását. Hozzátette: a Salgótarjáni Öblösüveggyárban 2006-ban még 500-an dolgoztak, a 2011-es felszámolás pedig 200 fő elbocsátásával járt. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a korábban külföldön munkát vállaló szakemberek egy része visszatért az üzem indulására, Salgótarjánban képzelve el jövőjét.

Rogán Antal az MTI kérdésére elmondta: a gyár indulását 92 millió forintos központi támogatás tette lehetővé. A kormány szándékai szerint segíteni fogja jövőre az automata palackgyártó gépsor üzembe helyezését is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×