eur:
389.73
usd:
363.95
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Keletnémet foglyokkal dolgoztatott az IKEA

Keletnémet politikai foglyok készítettek bútorokat az 1980-as években az IKEA áruházláncnak - állapították meg kutatók. A svéd konszern pénteken bocsánatot kért.

Az IKEA egy esztendeje maga indított vizsgálatot a svéd és a német sajtó által megszellőztetett vádról, amely az NDK titkosszolgálata, a STASI áldozatainak személyes interjúin alapul. Az IKEA belső vizsgálatot is kezdeményezett, átnézte a forgalmi könyveket, több tízezer oldalnyi dokumentumot a saját archívumából, újságírókat és volt politikai foglyokat keresett meg, megszólaltatta a cég akkori vezetőit, alkalmazottait. A tanulmányt és az adatokat májusban átadta az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgáló cégnek, hogy nézze át, kellően tárgyilagos-e a feldolgozás. A cég megállapításait pénteken Berlinben hozták nyilvánosságra.

Az IKEA rögtön reagált. "Rendkívül sajnáljuk, hogy ez megtörténhetett" - hangoztatta Jeanette Skjelmose, az IKEA egyik vezetője.

Peter Betzel, az IKEA németországi vezetője leszögezte: "A politikai foglyok alkalmazása a termelés során teljességgel elfogadhatatlan volt és ma is az. A cég megkísérelte megtiltani a politikai foglyok munkába állítását. Ma már világos, hogy ezek az intézkedések nem voltak kellően hatásosak. Akkortájt a vállalatnak még nem volt átfogó ellenőrzési rendszere".

Időközben az a vád is felmerült, hogy az IKEA a kommunista Kubában dolgoztat, ahol szintén politikai foglyok gyártják a bútorokat. A könyvvizsgáló ennek a vádnak is utána nézett, de csak egy mintakanapét talált, amely nem felelt meg az IKEA minőségi előírásainak.

Az IKEA egyelőre nem tért ki arra, hogy nyújt-e kárpótlást az érintett politikai foglyoknak.

A svéd vállalatnak 40 országban 338 áruháza van. A Svájcban élő, 86 éves Ingvar Kamprad családjával irányítja a céget. A milliárdos nem először tesz szert kétes hírnévre. A negyvenes években köze volt egy svéd fasiszta csoporthoz. Idén az derült ki a cégről, hogy Franciaországban alkalmazottai után kémkedett, a szaúdi piacra tervezett katalógusból pedig kiretusálta a nőket.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×