eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Bundesbank elnöke felvetette a görög adósság elengedésének lehetőségét

A Bundesbank elnöke Jens Weidmann egyre kellemetlenebb a német kormánynak: már nemcsak az EKB kríziskezelését bírálja, hanem felvetette a görög adósság elengedésének lehetőségét is, amit a német kancellár és a pénzügyminiszter egyaránt mereven elutasít - írja a német Focus Online hírportál.

Jens Weidmann Bundesbank-elnök nem zárja ki egy újabb görög adósságleírás lehetőségét. Pénteken Berlinben a Süddeutsche Zeitung gazdasági konferenciáján vállalati felsővezetők előtt kijelentette, hogy előbb vagy utóbb le kell majd mondani a Görögországgal szembeni követelésekről annak érdekében, hogy az ország visszatérhessen a tőkepiacra. Szerinte a kérdés csak az, hogy a jelenlegi helyzetben helyes üzenet lenne-e az adósság elengedése. Valóban nem lenne értelme felvetni az adósság elengedésének lehetőségét a reformok végrehajtása fejében? - vetette fel a teoretikus kérdést a Bundesbank elnöke.

A görög adósság elengedésével német adófizetők első alkalommal kapnának kézzelfogható számlát az euróövezeti adósságválság következményeiről, amit a kormány a választás évében nem engedhet meg magában. A német kormány jogellenességére hivatkozva utasítja el az adósság-elengedést.

"Az adósság elengedése azonban önmagában nem oldaná meg a problémát" - hangsúlyozta Jens Weidmann. Ha csak elengednénk Athén adósságát az államháztartás és a költségvetési deficit fenntartható finanszírozásának megoldása nélkül, akkor tíz év múlva ugyanezzel a problémával kellene szembesülnünk - mondta.

Jens Weidmann azt vetette a politikusok szemére, hogy minden felelősséget igyekeznek a jegybankra áthárítani. "Mindenkinek arra kellene törekednie, hogy tegye a maga dolgát" - fogalmazott. Pont az euróövezeti országok által létrehozott ESM alap az, amelyik még semmit nem tett, holott pont neki van meg rá a demokratikus felhatalmazása. Ezzel szemben az embernek az a benyomása, mintha az Európai Központi Bank (EKB) lenne a válságkezelésre egyedül hivatott intézmény - mutatott rá.

"Én nem osztom ezt az álláspontot és egyaránt aggályosnak találom mint jegybankelnök és állampolgár" - fogalmazott. Ily módon egyre több döntést hárítanak át arra demokratikusan fel nem hatalmazott intézményekhez - mutatott rá a német jegybank elnöke.

Jens Weidmann már számos alkalommal kritizálta az EKB kríziskezelését. Azt, hogy készségét fejezte ki államkötvények korlátlan összegben történő felvásárlására a tőkepiacon, amennyiben az érintett országok ennek fejében felvállalják a segélyalap által megkövetelt reformok végrehajtását.

A Bundesbank elnöke szerint a szuverén kötvények vásárlása legalábbis ingatag jogi alapokra támaszkodik. Anélkül, hogy tanácsokat akarna adni az alkotmánybíróságnak - fogalmazott - "az még laikusoknak is meglehetősen nyilvánvaló, hogy itt a jog határmezsgyéjén mozgunk. Az pedig mindenki számára, aki követi az eseményeket, világos kell hogy legyen, hogy a monetáris politikai mandátum határait feszegeti (az EKB eljárása)" - mondta Jens Weidmann.

A karlsruhei német szövetségi alkotmánybíróság az ESM mentőalap létrehozásának zöld jelzést adott, az EKB szerepének jogszerűségét azonban még vizsgálja.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×