eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Pleschinger: Kettősség jellemezte a tavalyi évet

Az elmúlt év első felét a válság utáni helyreállítási periódus jellemezte, az év második felében azonban a világ országainak megszorításai visszafogták a rendkívüli bővülést - mondta a 2011-es zárszámadás expozéjában a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben.

Pleschinger Gyula közölte: a GDP 1,6 százalékkal növekedett tavaly, a beruházások azonban 5,5 százalékkal estek vissza, az építőipar jelentős csökkenésének eredményeként, a feldolgozóipari beruházások dinamikus növekedése mellett.

Az export 8,4 százalékkal, míg az import 6,3 százalékkal bővült, így a kivitel jelentős mértékben tudott hozzájárulni a bruttó hazai termék növekedéséhez.

A foglalkoztatás nemzetgazdasági szinten 0,8 százalékkal emelkedett tavaly, ezen belül a versenyszféráé 1,5 százalékkal. A munkanélküliek száma egy év alatt hétezerrel csökkent - tette hozzá az államtitkár.

A bruttó átlagkeresetek átlagosan 5,2 százalékkal növekedtek, az adatot jellemzően a versenyszférában végrehajtott béremelések húzták fel. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek után járó adókedvezményének köszönhetően a nettó keresetek csaknem 10 százalékkal emelkedtek, míg a reálkeresetek 5,8 százalékkal.

A folyó fizetési mérleg GDP-arányosan 1,4 százalékos többletet ért el 2011-ben, az infláció pedig a vártnak megfelelően 3,9 százalékos volt - ismertette Pleschinger Gyula.

Az államháztartás egyszeri tételek nélküli hiánya a GDP 2,43 százalékát tette ki tavaly, vagyis alacsonyabb volt, mint a tervezett 2,94 százalék - hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta, az adósságráta is az előre jelzett pályán haladt: 80,6 százalékra csökkent a 2010-es 81,4 százalékos szintről. Az államtitkár kiemelte ugyanakkor, hogy az árfolyam változásának kiszűrésével az adat 76,5 százalékos.

Beszámolt arról is, hogy az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya meghaladta a 627 milliárd forintot, ami a GDP 2,2 százalékát tette ki. Pleschinger Gyula elmondta, hogy ebben közrejátszott a februári 250 milliárd forintos megtakarítás és az is, hogy szeptemberben további 100 milliárd forintos egyensúlyjavító intézkedéseket tett a kormány.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy tavaly javult a külső kereslet a megelőző évekhez képest, azonban továbbra is alacsony volt a banki hitelezés szintje. A lakosság is nettó hiteltörlesztő maradt, így a belső kereslet gyenge maradt, a növekedés legfontosabb elemét az export jelentette.

Az Európai Unióból csaknem 1500 milliárd forint érkezett tavaly Magyarországra, vagyis a GDP több mint 5 százaléka - hangzott el a tavalyi költségvetésről szóló törvény végrehajtásáról szóló előterjesztés expozéjában. Különböző jogcímeken és az agrártámogatásokkal együtt összesen 1100 milliárd forintot használtak fel. Ezzel szemben a nemzeti hozzájárulásunk az unió felé 233 milliárd forint volt, vagyis a bejövő források mintegy ötszörösét teszik ki a kötelezettségeinknek - emelte ki az államtitkár.

Pleschinger Gyula elmondta azt is, hogy a helyi önkormányzatok összesen 3800 milliárd forintból gazdálkodhattak tavaly, ami 1,7 százalékkal haladja meg a 2010-es forrásaikat, a helyhatóságok költségvetési egyenlege pedig javult, és 143 milliárd forintos többlettel zárt. Az államtitkár jelentősnek nevezte a helyiadó-bevételek 4,4 százalékos bővülését, amelyek döntő része, 457 milliárd forint az iparűzési adóból származott.

Mint kifejtette, 4 százalékkal, 1200 milliárd forint alá csökkent az önkormányzatok adósságállománya.

A társadalombiztosítási alapokról szólva az államtitkár közölte: az alapok együttes hiánya 5 milliárd forinttal lett alacsonyabb a tervezettnél, 88,7 milliárd forinton zárt. A nyugdíjalap hiánya mindössze 0,2 milliárd forint volt, míg az egészségbiztosítási alapé több mint 83 milliárd.

Említést tett a tavaly januári, 3,8 százalékos járulékemelésről, valamint a novemberi, fél százalékos kiegészítő emelésről, és kijelentette: tavaly a nyugdíjak megőrizték reálértéküket.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×