eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az MNB szerint két évet kell várni a 3 százalékos inflációs hiánycélra - a nap hírei

A jegybank számításai szerint 2014 második felére valósulhat meg a 3 százalékos inflációs cél. A többi között a vízkészlet fontosságáról tárgyalt New Yorkban az ENSZ főtitkára és a magyar köztársasági elnök. Görögországban és Spanyolországban is jelentős költségvetési kiigazításról egyeztek meg. A nap hírei 2012. szeptember 27-én, csütörtökön.

A jegybank számításai szerint 2014 második felére valósulhat meg a 3 százalékos inflációs cél. A Magyar Nemzeti Bank új inflációs jelentése alapján az idei átlagos infláció 5,8, a jövő évi pedig 5 százalékra emelkedik. Júniusban erre az évre 5,3, jövőre pedig 3 és fél százalékos inflációt jeleztek előre a jegybank szakértői. A dokumentum a jelenlegi 280-286 forint körüli euró árfolyammal számol, de Virág Barnabás, a jegybank vezető elemzője hangsúlyozta, hogy a nemzetközi környezet normalizálódása és a magyar kockázati prémium fokozatos javulása forinterősödést hozhat, amelyet segíthet egy sikeres megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. A Magyar Nemzeti Bank azt is közölte: legfeljebb a vállalati hitelállományuk 50 százalékának megfelelő összegben ad kölcsönt a bankoknak értékpapír-fedezet mellett október másodikától.

Rendkívül gyengének tartja a vállalati hitelezést Magyarországon a Bankszövetség elnöke. Patai Mihály a közgazdász vándorgyűlés plenáris ülésén ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a magyar bankszektor a legstabilabb Európában, a magyar tőke-megfelelési mutató másfélszerese az európai átlagnak. A tanácskozáson Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt javasolta, hogy növelni kellene a bankrendszerben a magyar tulajdoni hányadot. Emellett az uniós pályázati források felhasználásának gyökeres átszervezését, a pénzek gazdaságfejlesztésre fordítását is ajánlotta.

A többi között a vízkészlet fontosságáról tárgyalt az ENSZ főtitkára és a magyar köztársasági elnök. Ban Ki Mun hivatalában fogadta a világszervezet közgyűlése ülésszakának általános vitája alkalmából New Yorkban tartózkodó Áder Jánost. Az államfő a találkozó után azt mondta: az ENSZ főtitkára megköszönte Magyarországnak azt a munkáját, amelyet az elmúlt hónapokban és években a víz és a csatornázás témakörében végzett.

Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti integrációs törekvéseit - mondta a magyar miniszterelnök a grúziai Kutaiszi nemzetközi repülőterének megnyitóján. Az építési munkálatokban öt magyar cég vett részt. Orbán Viktor az átadáson úgy fogalmazott, hogy Magyarország részese lehetett Grúzia sikertörténetének.

Kétszáz, a háttérszolgáltatásban dolgozó embert érint a leépítés a négy szabolcsi kórházat működtető Egészségügyi Holdingnál. Ezt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár jelentette be Nyíregyházán, miután Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikai államtitkárral együtt egyeztetett a társaság vezetőivel a tervezett elbocsátásokról. A holding vezetői augusztus végén még 541 dolgozó elbocsátását tervezték, erről kezdtek egyeztetést az érdekképviseleti szervezetekkel.

Új típusú irányítási rendszert vezetnek be novembertől a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Osztályokat szüntetnek meg, másokat összevonnak, és mintegy 800 rendőrt kerületi kapitányságokra vezényelnek át a Teve utcából. Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány elmondta: az átszervezést hosszas előkészítés előzte meg, az intézkedések nincsenek összefüggésben az utóbbi hónapokban kipattant korrupciós üggyel, amelyben BRFK-s rendőri vezetők is érintettek. Hangsúlyozta: több rendőrt vezényelnek az utcákra, megalakítják a metrórendőrséget és létrehoznak egy gyorsreagálású egységet.

Antal Attila, a BKV egykori vezérigazgatója korábbi vallomásában azt állította, hogy Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő többször utasította előnytelen szerződések aláírására. A nyomozati szakaszban tett terhelő vallomást a Hagyó-per kecskeméti tárgyalásán olvasták fel. A harmadrendű vádlott nyomozati szakban tett, a bíróságon jórészt visszavont, illetve megváltoztatott vallomásának ismertetését Kutron Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség csoportvezető ügyésze indítványozta. A büntetőper október 2-án folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken.

A XXII. kerületi Camponában folytathatja működését a Csodák Palotája - értesült az InfoRádió és az Index hírportál. Mizda Katalin, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, és későbbre ígért tájékoztatást. A tudományos ismereteket átadó, interaktív kiállítás jövője szeptember elején vált kérdésessé, miután a helyszínt biztosító Millenárissal kötött szerződés vasárnap lejár, és a felek nem tudtak megállapodni a hosszabbításról.

Válságtervet készít a jövő hétre a Kapuvári Hús Zrt. megmentése érdekében a kisebbségi tulajdonos. Azután kapott felhatalmazást erre a közgyűléstől, hogy a magát a társaságba augusztus elején bevásárló új többségi tulajdonos jelezte, nem tudja megmenteni a csőd közeli helyzetbe került céget. A kormány két hete kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel.

A jelenlegi 30-ról 20 napra csökkenhet az útlevelek kiállításának ideje egy belügyminiszteri törvényjavaslat értelmében. Az előterjesztés szerint, miután a jövőben az útlevélhatóság elektronikusan juthat adatokhoz az elektronikus anyakönyvből, az útlevél minden típusa igényelhető lesz húsz napon belül.

Görögországban többhetes tárgyalás után 13 és fél milliárd eurós megszorító csomagról egyeztek meg a kormánypártok. A kabinetnek még a parlamentet és a nemzetközi hitelezőket kell meggyőznie az újabb, 31,5 milliárd eurós részlet folyósításához nélkülözhetetlen kiigazítások szükségességéről. Spanyolországban a válság eddigi legnagyobb költségvetési kiigazítási csomagját jelentette be a kormány a hat órás ülése után. A kiadásokat 40 milliárd euróval csökkentik 2013-ban.

Csehországban ismét kaphatók a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok a boltokban és a vendéglőkben. Az ez év január elseje után gyártott szeszes italok azonban csak akkor kerülhetnek az üzletekbe, ha a forgalmazók beszerzik a gyártóktól az alkohol eredetét bizonyító iratokat, és mellékelik a laboratóriumi vizsgálat eredményeit. Csehországban már 26 halálos áldozata van a tömeges metilalkohol-mérgezésnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×