eur:
393.08
usd:
367.18
bux:
0
2024. április 24. szerda György

MSZP: a kormány vásárlás helyett szabályozzon az energiapiacon

Az MSZP szerint a kormány azzal tenne jót a fogyasztóknak az energiapiacon, ha szabályozással és nem vásárlásokkal lépne fel az érdekükre hivatkozva; erről Tukacs István szocialista parlamenti képviselő beszélt kedden, más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton egy kőszegi közéleti rendezvényen kijelentette: "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől". A kormányfő előzőleg, a múlt heti nagyköveti értekezleten arról beszélt: nagy vitára számít Brüsszellel amiatt, hogy a kormány nonprofittá alakítaná a rezsiszolgáltatásokat. Helyettese, Navracsics Tibor hétfőn megerősítette: az E.ON magyarországi leányvállalatára vonatkozó vásárlási szándék része a közműszolgáltatások nonprofittá tételéről szóló elképzelésnek.

Az MSZP szerint a kormány rendelkezhet elegendő forrással az E.ON megvásárlásához, ám ezt a pénzt más területektől kell majd elvonnia. Tukacs István hangsúlyozta: a fogyasztók nem ezzel, hanem egy olyan helyes energiapiaci szabályozással nyernék a legtöbbet, amely megakadályozza a nagyvállalatok extraprofitját. Mint mondta, a kormánynak a jelenlegi törvények mellett is megvannak ehhez a szükséges eszközei.

Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy a közműcégeknek szükségük van nyereségre, máskülönben nem tudnak fejleszteni, aminek az árát később a fogyasztók fizetik majd meg. Tukacs István szerint az eddig tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy ha egy ilyen cég állami, önkormányzati tulajdonba kerül, akkor azt vagy "kiszipolyozzák", vagy olyan alacsony szolgálgatási díj mellett működtetik, hogy végül tönkremegy.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×