eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezért nem rendel magyar buszokat a BKK

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elkötelezett a magyar buszgyártás segítése mellett, de nem tud olyan buszokat megrendelni, amelyekre nem kapott a közbeszerzési eljárásban ajánlatot - közölte a BKK kedden.

A BKK a Napi Gazdaság keddi számában megjelent azon cikkre reagált, amelyben azt írták: szakmai vélemények szerint a BKK Zrt. autóbusz-beszerzésre vonatkozó, folyamatban lévő pályázata újabb szög lehet a magyarországi autóbuszgyártás koporsójába, ráadásul közvetve több száz vállalkozás léte kerülhet veszélybe.

A BKK közleménye szerint "hamis állítás, hogy a 150 új autóbusz üzemeltetésére kiírt pályázatot a BKK úgy írta volna ki, hogy azon magyar autóbusz ne feleljen meg".

A kiírás az európai standardoknak megfelelő városi alacsonypadlós buszra szólt, semmilyen olyan speciális feltételt nem tartalmazott, amely miatt magyar gyártó ne felelhetett volna meg - írták. Hozzátették: mivel a magyar buszgyártók mindegyike ilyen buszból csak prototípussal rendelkezik, piacra lépésüket segítendő, a szokásoktól eltérve nem írtak elő olyan jelentős gyártási referenciát, amely az indulásukat megakadályozta volna.

A BKK - mint írták - "a tender eredményét befolyásolni nem tudja, és mivel sajnálatosan nem érkezett magyar gyártású autóbuszra ajánlat, így nem is tudunk magyar autóbusz mellett dönteni".

Közölték, hogy a beérkezett ajánlat "Európa egyik legmegbízhatóbb és legnagyobb példányszámban gyártott autóbuszára", a Mercedes Citaróra vonatkozik, így az utasokat magas színvonalon, klimatizált, alacsonypadlós és komfortos járművekkel szolgálhatják ki.

Budapest legutóbb 2003-ban rendelt meg új alacsonypadlós autóbuszokat, tehát kilenc év után történik érdemi újautóbusz-beszerzés a fővárosban - emlékeztettek.

A közleményben rámutattak, hogy a magyar buszgyártással kapcsolatban szintén a Napi Gazdaság keddi számában az üzemeltető társaságok elmondták: a magyar buszok indulását nem a BKK, hanem a finanszírozó bankok garanciaigényei nehezítették.

Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnökének "azon állítása is teljesen légből kapott, miszerint háromszoros árkülönbség lenne a magyar buszok és a Mercedes Citarók között, de mivel a magyar buszgyártók nem adtak egyáltalán ajánlatot, és objektív összehasonlításra nincs mód, szubjektív vitát erről nem szeretnénk folytatni" - írták.

A BKK megdöbbentőnek nevezte Vincze-Pap Sándor azon állítását, amely szerint a BKK motorra vonatkozó elvárásai miatt estek ki a magyar buszgyártók. A BKK a buszpiacon elterjedt, több éve használt EEV környezetvédelmi besorolásnak megfelelő motorral szerelt autóbuszokat várt el, Budapest levegőjének védelme érdekében - tették hozzá. Közölték: tekintettel arra, hogy a magyar gyártók nem saját gyártású motorokkal szerelik autóbuszaikat, alaptalan kifogás a motorra vonatkozó elvárás miatt hibáztatni a BKK-t, és azt állítani, hogy ezen előírásnak ne tudtak volna megfelelni.

"A BKK elkötelezett a magyar buszgyártás segítése mellett, azonban nincs módunk arra, hogy olyan buszokat rendeljünk meg, amire nem kaptunk a közbeszerzési eljárásban ajánlatot, és arra sincs, hogy az Európa minden táján megszokott és alkalmazott műszaki, környezetvédelmi előírásoktól eltekintsünk, főleg, hogy azoknak egyébként a magyar buszgyártók meg tudnak felelni" - olvasható a közleményben.

A Napi Gazdaság cikke szerint a ma már csonka magyar autóbuszipar kapacitásai még mindig évi több mint ezer jármű előállítását tennék lehetővé, ehhez képest a cégek évente kevesebb mint százötven autóbuszt tudnak eladni az országban.

Vincze-Pap Sándor a lapnak azt mondta: a BKK jelenleg futó pályázatát, amelynek keretében 150 új autóbusz üzemeltetésére várnak ajánlatot, úgy írták ki, hogy eleve kizárták a magyar gyártású járműveket. A szövetség cégei a kiírásban szereplő paramétereknek nem tudtak induláskor pontosan megfelelni. Így például kiestek a Kravtex Citadell buszai, ahogy a motorral kapcsolatos elvárások miatt a Magyar Autóbuszgyártó Kft. Ikarusai is (mindkét busztípust évekig tesztelte korábban a BKV).

Az elnök szerint a befutónak tartott Mercedes buszok a teljes élettartamot tekintve háromszor annyiba kerülnek majd, mintha hazai járműveket venne a BKK - olvasható a Napi Gazdaságban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×