eur:
388.91
usd:
360.54
bux:
68388.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kevesebb élelmiszert vásárolunk

Európában átlagosan egy százalékkal kevesebb élelmiszert adtak el a kiskereskedelemben az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest; ezzel hat év után először csökkent az eladott élelmiszer mennyisége. Magyarországon 2 százalékkal kevesebb élelmiszer kelt el április-júniusban.

A Nielsen piackutató legfrissebb felméréséből kiderül, hogy értékben az élelmiszer, háztartási vegyiáru és kozmetikum kiskereskedelmi forgalma Magyarországon átlagosan 5 százalékkal, Európában pedig 3 százalékkal nagyobb az idei második negyedévben, mint 2011 azonos időszakában.

Az eladások értékben Törökországban 10, Szlovákiában és Lengyelországban 7-7 százalékkal nőttek. Ezzel szemben 1-2 százalékos csökkenést regisztrált a Nielsen Görögországban, Olaszországban és Csehországban.

Mennyiséget tekintve a bolti forgalom huszonegy vizsgált ország közül tizenegyben csökkent, kilencben nőtt, Belgiumban pedig stagnált a második negyedévben. Legnagyobb mértékben - 7 százalékkal - Csehországban esett vissza a mennyiségi eladás, míg az utána következő Törökországban, Portugáliában és Olaszországban 3-3 százalékos csökkenést mértek. Görögországban a tizenhárom legutóbbi, egymást követő negyedév mindegyike során mennyiségi csökkenést regisztrált a Nielsen.

A vizsgált huszonegy országban az élelmiszer, háztartási vegyiáru és kozmetikum együttes kiskereskedelmi átlagára 4 százalékkal emelkedett, a második negyedévben, a tavalyi azonos időszakkal szemben. A magyarországi 7 százalék a második legnagyobb drágulási ütem Európa fejlett piacai között, a törökországi 13 százalék után. A magyar mutatót a szlovák követi plusz 5, majd a portugál, lengyel, francia, dán és brit, egyaránt 4 százalékkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×