INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mit jelez a devizatartalék mértéke?

Infostart / InfoRádió
A pénzügyi stabilitás egyik fontos mutatója egy ország devizatartalékainak szintje - hangsúlyozta a Napi Gazdaság munkatársa. Gerőcs Tamás hozzátette: a devizatartalék nem az ország vagyona, hanem egy gyorsan felhasználható puffer, amihez hozzá lehet nyúlni, ha szükség van nagyobb mennyiségű devizára, mint például a végtörlesztés esetében.

A devizatartalék célja, hogy a bankrendszeren belül a devizalikviditást biztosítsa. Ez fizetési probléma esetén a jegybanktól lehívható a kereskedelmi bankok számára - közölte a Napi Gazdaság munkatársa annak kapcsán, hogy júliusban 324 millió euróval 35,899 milliárd euróra emelkedtek az MNB devizatartalékai.

Az ország külfölddel szembeni fizetési egyenlegéből származó deviza bekerülésének a jegybanknál történő tartalékolása - magyarázta el a fogalmat Gerőcs Tamás. Hozzátette: a magyar nemzetközi tartaléknak egy része az IMF-től korábban lehívott hitelcsomagból származik.

A devizatartalék mértéke az ország pénzügyi stabilitásának egyik mutatója - mondta el a Napi Gazdaság munkatársa. Kifejtette, hogy a jegybank több célra is felhasználhatja ezeket az eszközöket, például árfolyampolitikai célból interveniálhat a devizapiacon.

2008 előtt a devizatartalék mérete sérülékenységi faktornak számított, mert relatív alacsony volt - hangsúlyozta.

Gerőcs Tamás kiemelte, hogy a jegybank devizatartaléka nem az állam tulajdona, nem közösségi pénzeszköz, amit korlátlanul fel lehetne használni. Uniós szinten is szabályozott, hogy a jegybanki tartalékokkal mit lehet kezdeni

A Napi Gazdaság munkatársa emlékeztetett arra, hogy a végtörlesztés kapcsán a kereskedelmi bankoknak hatalmas devizaigényük keletkezett, akkor 22 tendert hirdetett meg az MNB, és 2,6 milliárd euró értékben hívtak le a devizatartalékból a pénzintézetek. A másik eset a közelmúltból az volt, amikor a kormánynak a Mol-pakett megvásárlásához devizaszükséglete támadt, és ehhez a jegybanktól sikerült biztosíttatni a forrást.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk