eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bukarestbe érkezik az IMF

Soron következő hatodik felülvizsgálati látogatását kezdi el kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely a Romániának nyújtott elővigyázatosságihitel-megállapodás fejében a Bukarest által vállalt kötelezettségek teljesítését veszi számba.

A tárgyalások technikai jellegű megbeszélésekkel a Román Nemzeti Banknál kezdődnek. Az Agerpres hírügynökség szerint Erik Jan de Vrijer bukaresti IMF-küldöttségvezető szerdán érkezik a román fővárosba. Õ először vezeti majd a nemzetközi hitelezők delegációját, miután Jeffrey Franks korábbi küldöttségvezető utódául jelölték ki.

Erre a látogatásra egy héttel később kerül sor a tervezetthez képest, mivel az IMF célszerűnek tartotta elhalasztani a vizitet a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló, július 29-i népszavazás utáni időszakra.

Florin Georgescu román pénzügyminiszter hat nappal korábban jelentette be, hogy Románia teljesítette az államháztartási hiánycél tekintetében vállalt kötelezettségeit az első félévben, amikor a román bruttó össztermékkel (GDP) arányos államháztartási hiány 1,12 százalék volt. Georgescu szerint ez lehetővé teszi az idei évre tervezett 2,2 százalékos hiánycél teljesítését.

Mint mondta, a konszolidált költségvetés bevételi oldalán is a várakozásoknak megfelelően alakultak a dolgok, de beilleszkedtek a közszférában dolgozók bérezésére tervezett költségvetési keretbe is, ami Georgescu szerint lehetővé teszi, hogy decembertől 7,4 százalékkal emeljék a közalkalmazotti béreket.

A Victor Ponta miniszterelnök vezette kormány júniustól 8 százalékkal emelte a béreket, és az év végén újabb növelést tervez, hogy visszaállítsa a 2010. júniusában 25 százalékkal csökkentett közalkalmazotti fizetéseket a levágás előtti szintre.

Az IMF küldöttsége a legutóbbi, májusi látogatása alkalmából jóváhagyta a júniusi béremelést, a decemberiről csak annyit mondott, hogy a román gazdaság teljesítményétől függ.

A mostani tárgyalások egyik központi témája várhatóan az állami vállalatok helyzete lesz, amely esetében Románia teljesítetlen ígéreteket halmozott fel. Bukarest ugyanis nem tartotta az állami vállalatok privatizációjára vonatkozó ütemtervet, és az állami vállalatoknál tervezett, a magánszférából kiválasztott vezetők kinevezése is késik. A tárgyalások kényes pontját főként a vesztességgel működő állami vállalatok átszervezése képezi majd.

A román kormányfő már korábban bejelentette, hogy ismertetni fogja az IMF küldöttségével a kabinet által tervezett gazdaságélénkítő csomagtervet, amely csökkentett - 24 százalék helyett 9 százalék - áfa bevezetését tartalmazza a jövő évtől a mezőgazdaságból származó élelmiszerek esetében. Ezt a rendszert úgy akarják működtetni, hogy a terményeiket törvényesen értékesítő gazdáknak visszaadnák az áfa 15 százalékát a felmutatott számlák alapján.

A Ponta-kormány egyebek között arról is meg akarja győzni az IMF-et, hogy az 500 ezer eurónál kisebb üzleti forgalommal rendelkező vállalatok az áfát ne a számlák kiállításakor, hanem csak a kifizetéskor fizessék be az államkasszába. A kabinet szerint ezek az intézkedések nem veszélyeztetik a költségvetés egyensúlyát.

Jeffrey Franks a májusi látogatás alkalmából kifejtette, hogy az IMF általában nem támogatja a többszintes áfa bevezetését, mert az nem hasznos a fogyasztó számára, ugyanis legtöbbször adócsaláshoz vezet.

A tárgyalásokon várhatóan az energiaárak liberalizálásának ütemterve is szóba kerül.

A vizit előtt a román hatóságok azt is bejelentették, hogy újabb kétéves elővigyázatossági típusú hitelszerződést akarnak kötni az IMF-fel a 2013 és 2015 közötti időszakra. A mostani 3,5 milliárd euró értékű 2013 tavaszán jár le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×