eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

A GDP 2,4 százaléka lehet az államháztartási hiány

A szabadon felhasználható tartalékok törlésével az államháztartási hiány (ESA) a GDP 2,4 százalékát érheti el a jegybank előrejelzése szerint - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki tájékoztatóján, amelyen a 2013. évi költségvetési tervezetről készült elemzést ismertették.

Az MNB elemzése szerint a hiány várhatóan eléri a bruttó hazai termék (GDP) 2,8 százalékát, amely azonban az elkülönített szabad tartalékok maradéktalan törlése esetén a GDP 2,4 százalékára mérséklődhet - jelezte a vezető elemző. A jövő évi költségvetési javaslat 2,2 százalékos hiánycéllal készült, az elkülönített szabad tartalékok összege 100 milliárd forint.

Baksay Gergely elmondta: az elemzésben az MNB nem vette figyelembe a törvényjavaslat után bejelentett 300 milliárd forintos adó- és járulékteher-csökkentő programot. A 2013-as költségvetésben ugyanakkor az MNB stábja nem lát olyan tartalékokat, amelyek a többletkiadások fedezetét jelenthetik.

Mivel Simor András, a jegybank elnöke tagja a Költségvetési Tanácsnak (KT), az elemzés a KT számára készült.

A költségvetési javaslathoz képest magasabb hiányt jelentős részben a makrogazdasági pályák különbözősége, illetve a kormányzati intézkedések eltérően becsült hatása magyarázza — mutatott rá Baksay Gergely.

A kormány jövőre 1,6 százalékos GDP növekedéssel tervezett, az MNB előrejelzése 0,8 százalék. A háztartások fogyasztási kiadása a költségvetési tervezetben 0,3 százalékkal nő, az MNB 0,5 százalékos csökkenéssel számol.

Az eltérés egyik oka, hogy az MNB a főbb adónemekből 0,6 százalékkal alacsonyabb bevételre számít. Erre egyik példa az elektronikus útdíj, amely a kormány szerint 75 milliárd forintot jelenthet, míg az MNB szerint a bevétel 32 milliárd lesz - magyarázta a vezető elemző.

A másik, jelentős kockázatot hordozó tétel a tranzakciós illeték, amelyből a kormány 283 milliárd forint bevételt tervezett. Ebből az MNB számítása szerint a magánszektortól 90 milliárd forint reálisan befolyhat, ugyanakkor a további 200 milliárd hiánycsökkentő hatása a vártnál alacsonyabb és átmeneti lehet - közölte Baksay Gergely.

Az MNB-re kivetett 100 milliárd forintos tranzakciós illetéket a jegybank nem képes áthárítani a piaci szereplőkre - ismételte meg a vezető elemző az MNB elnökének hétfőn ismertetett véleményét. Hozzátetette azt is, hogy a 2013-ban befizetendő 100 milliárd forint csak átmenetileg csökkenti a hiányt, hiszen ezt az összeget 2014-ben a költségvetésnek meg kell térítenie az MNB-nek.

A Magyar Államkincstárra (MÁK) kivetett 100 milliárd forintos illetékről Baksay Gergely azt hangsúlyozta, hogy a kincstárnál keletkezet veszteség az államháztartási hiány része.

Az illeték egy hányadát a MÁK várhatóan áthárítja, ami az államháztartási szereplők kiadásait növeli - fűzte hozzá.

Az MNB elemzése szerint a GDP-arányos államadósság - a jövő évi költségvetési törvény elfogadásához igazodva - a 2012. évi 78,4 százalékról 2013-ban 78,1 százalékra csökken. A kormány prognózisa ugyanakkor 2012-re 78,0 százalék, 2013-ra 76,8 százalék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×