eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újra durván esik a forint

Negatív a befektetői hangulat, elsősorban a görög és a spanyol állam sorsa miatt. A globális kockázatkerülés a legtöbb piacon szembeötlő, ez pedig a forintot is megviseli sok más feltörekvő piaci devizával együtt. A forint reggel óta két százalékot esett, amiben szerepet játszanak magyar fejlemények is.

A forint látványos pénteki zuhanása nemcsak a romló negatív nemzetközi hangulattal magyarázható, hanem hazai fejlemények is állnak mögötte:

- csütörtökön ugyanis megjelent az Európai Központi Bank rendkívül kritikus véleménye az MNB-törvény eddigi módosításáról, ezek szerint az EKB továbbra sem elégedett a tervezettel

- ezt követően az IMF Washingtonban közölte, hogy továbbra sincs időpont a hivatalos IMF-tárgyalások esetleges megkezdésére

- közben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az egységes javaslatot az MNB-törvény módosításához, ami nem tartalmaz új elemeket, ezért a Parlament június 4-én olyan módosítást fogadhat el, ami nem kezeli a nemzetközi szervezetek minden aggályát

- elemzők szerint ha a módosítás így megy át a Parlamentben, akkor az negatív üzenet a piacok számára.

A mai forintpiaci reakciók alapján úgy tűnik, hogy a piaci szereplők most kezdik felismerni, hogy egyre távolabbinak tűnik az IMF-megállapodás. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország védőháló hiányában sérülékeny marad a kedvezőtlen piaci hangulatra.

Nő a feszültség az állampapírpiacon

Nő a feszültség a magyar állampapírpiacon, próbálnak eladni egyes szereplők, de alig vannak vevők - tájékoztatta a Portfolio.hu-t egy állampapírpiaci szereplő.

Jelzése szerint a 3 éves referenciakötvény hozamának jegyzései 8,6% körül, az 5 évesé 8,75% körül, míg a 10 évesé 8,8% körül mozognak, ami tegnaphoz képest mintegy 10 bázispontos emelkedést jelent. Megjegyezte: a forintra nehezedő nyomás egyre komolyabb és ezt egy esetleges jegybanki beavatkozás sem feltétlenül tudná megállítani/megfordítani. Emiatt még akár ma el tud képzelni egy 310-es euróárfolyamot. Jelenleg egyébként már kissé 305 felett járunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×