eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kilábalás felé halad az autópiac

20 százalékos növekedés volt májusban a személyautó eladásoknál tavaly májushoz képest - derült ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének adataiból. A szervezet ügyvezető elnöke azt mondta: a növekedés oka a tavalyról áthozott forgalomba helyezések, és a flottacserék megindulása lehet.

Az idén májusban 4.581 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 19,6 százalékkal többet, mint 2011 azonos hónapjában - közölte a Datahouse autópiaci adatszolgáltató cég pénteken az MTI-vel. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) az idén 10-15 százalékos emelkedésre számít.

A Datahouse adatai szerint az év első öt hónapjában 22.829 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 20,4 százalékkal többet, mint 2011 első öt hónapjában.

Az összes járművet vizsgálva az új forgalomba helyezések száma májusban 15,5 százalékkal, 6.207-re emelkedett. Az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest 16,1 százalékkal több, 29.660 új jármű került forgalomba.

Májusban kishaszon-gépjárműből 4,7 százalékkal kevesebbet, 831-et, nagyhaszon-gépjárműből viszont 30,8 százalékkal többet, 544-et helyeztek forgalomba. Buszból viszont mindössze hetet, 50 százalékkal kevesebbet az előző év májusinál.

Az év első öt hónapjában kishaszon-gépjárműből 9,7 százalékkal többet, összesen 4.353-at, nagyhaszon-gépjárműből 0,3 százalékkal többet, 1614-et helyeztek forgalomba.

A január-májusi időszakban 68,5 százalékkal kevesebb, 23 új busz és 10,1 százalékkal kevesebb, 841 új motorkerékpár került forgalomba - közölte a Datahouse az előzetes adatok alapján.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) azt közölte, hogy azzal számolnak, hogy az év végére a piac növekedése meghaladja a 2011. évi szintet, de némileg szerényebb, összesítve 10-15 százalékos lehet.

Az MGE örömmel látja, hogy a trend a kilábalás felé mutat, akkor is, ha a volumen még messze alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához a jelenlegi formában elegendő lenne - fogalmaznak.

Feltételezésük szerint a piac növekedését elsősorban a januárra áthozott forgalomba helyezések mellett, a céges piac élénkülése, valamint a magán vevők lassú visszatérése generálta.

Az MGE szerint a 2012-re elfogadott adó jogszabályok összességében segítik a gépjármű kereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat jelentős gátat.

Az MGE továbbra is kiemelkedően fontosnak érzi - az abszolút számokban most már negyedik éve alacsony új gépjármű értékesítési piac mellett - a javító és szolgáltató ágazatokban tapasztalható visszaesés megállítását, a működés stabilizálását és fejlesztését, amelynek egyik fontos eleme - a fekete javítók és javítás elleni eredményes harc mellett - a személyzet folyamatos, magas színvonalú képzése.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×