INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Simor: Nem biztos, hogy elérhető az inflációs cél jövőre

InfoRádió / MTI
Simor András szerint számottevően magasabb lesz az infláció jövőre, mint azt az MNB a Széll Kálmán Terv 2.0 előtt prognosztizált. A jegybankelnök szerint a tranzakciós adó torzító hatású ugyan, de ezt az alacsony kulcs és a minél szélesebb adóalap csökkentheti.

"Nem állíthatjuk magabiztosan, hogy az inflációs cél teljesíthető jövőre" - mondta a jegybankelnök a monetáris tanács kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón.

Az MTI kérdésére azt mondta: az idei és a jövő évi GDP prognózist is várhatóan rontja az MNB.

A jegybankelnök a tranzakciós adóról elmondta: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen adó bevezetése ronthatja az ország tőkevonzó képességét, a pénzügyi közvetítőrendszer hatékonyságát és együtt járhat a növekedési potenciál erodálódásával.

Készpénzhasználatra ösztönöz és a feketegazdaságot erősítheti - tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor: minél alacsonyabb a kulcs és minél szélesebb az adó alapja, annál kisebb a torzító hatás, a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő egy ezrelékes mérték Simor András szerint nem magas, csökkenti a lehetséges hátrányokat.

Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy minden fizetési formára vonatkozzon. Ebből a szempontból kedvezőnek nevezte, hogy az adó bevezetésével együtt a készpénzforgalmat is korlátozná a kormány.

A jegybankelnök szerint a Széll Kálmán-terv 2.0 költségvetési kiigazítása visszafogja a belső keresletet és a beruházásokat.

Közölte: a tervezett adóintézkedések emelik az inflációt, de a keresletszűkítés miatt a másodlagos hatás mérsékelt lesz, a munkanélküliség pedig magas szinten marad.

A címlapról ajánljuk