INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Fellegi: az államcsőd nem opció

Infostart / InfoRádió
A jó úton halad Magyarország, és ezzel elkerülhető az államcsőd - jelentette ki Fellegi Tamás, a magyar tárgyalódelegáció vezetője a Bloomberg hírügynökségnek Washingtonban.

Az államcsőd nem opció, mert a pénzügyi helyzetünk elég stabil - nyilatkozta a hírügynökségnek washingtoni látogatása során a tárca nélküli miniszter. A politikai szándék elég világos azzal kapcsolatban, hogy nem lehet államcsőd. Az ország még sosem jelentett államcsődöt a történetében - tette hozzá.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy eddig a magyar fél nem tudta teljesíteni a hivatalos IMF-tárgyalások megkezdésének feltételeit. Az Európai Unió ugyanis leállította a tárgyalásokat a kifogásolt törvények miatt. Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy külső megmentésre szorulna - hangsúlyozta Fellegi, aki szerint kölcsönös a tárgyalási szándék, ha teljesültek az előfeltételek.

Képesek vagyunk végrehajtani a gazdasági kormányzással kapcsolatos kérdéseket. Ezért állapodtunk meg abban, hogy ötoldalú egyeztetéseket kezdünk, és a szakértői csoport célja az lesz, hogy harmonizálja a jegybanktörvénnyel kapcsolatos előfeltételeket, amelyeket a nemzetközi partnereink elvárnak - magyarázta.

Fellegi Tamás a Bloomberg hírügynökségnek azt is elárulta, hogy már korábban szóba került egy ilyen szakértői csoport létrehozása, amikor januárban találkozott Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével.

Fellegi Tamás csütörtökön az MTI-nek is nyilatkozott. Elmondása szerint hamarosan ötoldalú, szakértői szintű eseti munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza.

A címlapról ajánljuk