eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Londoni elemzők: Tovább gyorsulhatott a magyar infláció a múlt hónapban

Valamelyest tovább gyorsulhatott a magyarországi infláció a múlt hónapban, elsősorban az áfa-emelés folytatódó átszűrődő hatása, a jövedéki adók emelése és az élelmiszerárak valószínű emelkedése miatt - jósolták a keddi adatismertetés előtt londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli befektetési és elemzőházak közgazdászai viszonylag széles sávban mozgó, 5,4-5,8 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi, teljes kosárra számított februári inflációra.

Januárban 5,5 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

Az előrejelzéssel szolgáló londoni házak közül egyedül a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport felzárkózó térségi szakértői valószínűsítettek valamelyes lassulást, 5,4 százalékos éves februári inflációt jósolva.

A ház elemzői azonban előrejelzésükhöz hozzáfűzték azt a véleményüket is, hogy bár az áfa-emelés, az emelkedő olajár, valamint a forint korábbi gyengülésének késleltetve jelentkező hatása várhatóan továbbra is magasan tartja a magyarországi inflációt, az inflációs pálya "veszíthetett valamennyit fontosságából" a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának rövid távú kamatdöntései szempontjából, a testület a jelek szerint most már inkább a gazdasági növekedésre összpontosít.

Az előrejelzési sáv felső végén a 4cast nevű nagy londoni pénzügyi elemzőcsoport szakértői állnak, akik 5,8 százalékos éves inflációt jósoltak februárra.

A ház elemzői szerint ezúttal elsősorban az élelmiszerár-komponens jelent mind nagyobb felfelé ható inflációs kockázatot Magyarországon, mivel a baromfitelepekre vonatkozó EU-szabályozás végrehajtása mind a tojás-, mind a baromfihús-áraknak felhajtó erőt adott, és ez hozzáadódik az emelkedő üzemanyag- és takarmányárak, valamint az általánosan és globálisan emelkedő élelmiszerárak hatásaihoz.

A 4cast elemzői szerint ugyanakkor az éves árindexben mérséklő tényező lehetett a múlt hónapban az egy évvel korábbi "masszív" cukorár-emelkedésből eredő bázishatás, emellett a tavalyi jó termés enyhítő hatása is még érződik a feldolgozott élelmiszerek árában.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői szerint - akik 5,7 százalékos tizenkét havi inflációt várnak februárról - az általuk jósolt gyorsulást elsősorban még mindig az áfa- és a jövedékiadó-emelés okozta, emellett szerepe volt a korábbi forintgyengülésnek és a változatlanul magas nyersanyagáraknak is.

A GS londoni szakértői szerint ugyanakkor a januári áfa-emelés továbbra sem teljesen ismert átszűrődési mértéke, és az, hogy a gyenge hazai fogyasztás a januári inflációs kiugrás után árcsökkentésre kényszeríthette a cégeket, a "szokásosnál bizonytalanabbá" teszi a múlt hónapról szóló inflációs előrejelzést.

A ház elemzői mindazonáltal közölték, hogy a nyersolajárak emelkedésével kapcsolatos "erőteljes" nézeteik alapján a belátható előrejelzési távlat teljes hosszában a 3 százalékos célt meghaladó inflációs ütemekre számítanak Magyarországon. A Goldman Sachs londoni közgazdászainak jelenlegi előrejelzése az, hogy az idei év végén a tizenkét havi magyar infláció eléri a 6,2 százalékot, és 2013 végén is még 5,2 százalék körül lesz.

A nyersolajárak kiugrásának más nagy londoni házak szerint is megvan a kockázata, elsősorban az iráni nukleáris fejlesztési programmal kapcsolatos konfliktus miatt.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital nyersanyagpiaci szakértőinek legutóbbi becslése szerint a konfliktus kiéleződése esetén az idei harmadik és negyedik negyedévben 140-150 dolláros negyedéves olajárátlagok sem zárhatók ki. Ez 2012 egészére a globális alaptípusnak tekintett Brent olajkeverék esetében 135 dollár körüli átlagárat jelentene, vagyis mintegy 20 dollárral magasabbat a Barclays Capital jelenlegi alapeseti prognózisában valószínűsített idei Brent-átlagnál.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×