eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az elemzők kamattartást várnak, vagyis úgy vélik, hogy a tanács változatlanul 7 százalékon hagyja majd a jegybanki alapkamatot.

Egyöntetűen a jelenlegi 7,00 százalékos alapkamat változatlanul hagyását várják londoni felzárkózó piaci elemzők a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésén. A jövőbeni MNB-kamatpálya pedig a citybeli vélemények szerint az IMF/EU-tárgyalásoktól, ezzel szoros összefüggésben a jelenleg érezhetően javuló kockázati környezet további alakulásától, valamint az inflációs kockázatoktól függ.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont összes nagy londoni befektetési és elemzőház - Barclays Capital, Bank of America-Merrill Lynch, BNP Paribas, JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, 4cast - felzárkózó térségi közgazdászai azt jósolták, hogy a monetáris tanács kedden nem változtat az alapkamaton.

A Reuters múlt csütörtökön kiadott felmérésében részvevő valamennyi elemző úgy vélte: a monetáris tanács jövő keddi kamatdöntő ülésén változatlanul 7 százalékon hagyja majd a jegybanki alapkamatot. A megkérdezett 28 elemző év végére adott prognózisa szerint a kamat 6,5 százalékra csökken, majd 2013 decemberére tovább esik, 6 százalékra.

A kérdésre választ adó elemzők mindegyike arra számít, hogy eredményesen zárulnak az IMF-fel és az EU-val kezdeményezett hiteltárgyalások, de a befejezés időpontja március és július között szóródik.

Az idei átlagos infláció az elemzői konszenzus szerint 5,2 százalék lesz (januárban a 12 havi infláció 5,5 százalék volt), az év végére a fogyasztói árak 4,65 százalékkal haladják majd meg a 2011. decemberit, míg 2013 végére 3,25 százalékra esnek, megközelítve az MNB által kitűzött 3 százalékos inflációs célt.

A jegybanki alapkamat 2011.december 21-tól 7,00 százalék.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×