eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A jegybank az egyezségre vár?

A magyar jegybank monetáris tanácsa "láthatólag arra vár", hogy a kormánynak sikerül-e megállapodásra jutnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új finanszírozási csomagról - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a 7,00 százalékos alapkamat tartásáról hozott keddi MNB-döntés után.

A monetáris tanács döntése megfelelt az egyöntetű londoni elemzői várakozásoknak. Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni befektetési és elemzőházak felzárkózó térségi közgazdászai kivétel nélkül azt jósolták, hogy az MNB pénzügypolitikai testülete keddi ülésén nem változtat az alapkamaton.

A döntés bejelentése utáni kommentárjában Neil Shearing, az egyik legnagyobb citybeli elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza annak a véleményének adott hangot, hogy a monetáris tanács két táborra oszlott, és "szűk többségben" vannak azok, akik hajlandók kivárni, hogy elérhető-e a megállapodás az IMF-fel.

Shearing szerint a forint és a magyar kormánykötvények párhuzamos erősödése "egyelőre" a kamatemelések további halasztása mellett szóló érveket erősíti, sőt ha a forint a 275-285 forint/eurós sávba erősödik, akár 1,00-2,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés is "napirendre kerülhet". A szakértő szerint azonban ehhez gyors IMF-megállapodásra és a globális kockázatvállalási készség fennmaradására van szükség.

Shearing közölte, hogy a cég mindezek alapján 1,5 százalék körüli GDP-visszaesést vár az idén Magyarországon.

A Capital Economics vezető felzárkózó piaci elemzője szerint ha a forint a 275-285 forint/eurós sávba erősödik, akár 1,00-2,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés is "napirendre kerülhet". A szakértő szerint azonban ehhez gyors IMF-megállapodásra és a globális kockázatvállalási készség fennmaradására van szükség.

Shearing ugyanakkor közölte, hogy a cégnek mindkét tényezővel kapcsolatban "kétségei" vannak, ezért a Capital Economics inkább forintgyengülési kockázatot lát, és nem tartaná meglepőnek, ha a forint a következő hónapokban ismét átlépné a 300 forint/eurós árfolyamszintet.

Éppen ezért a cég szerint "a sokak által várt kamatcsökkentés nem eldöntött tény", sőt a Capital Economics egyelőre inkább MNB-kamatemelés felé hajló kockázatokat érzékel - közölte a ház vezető londoni elemzője.

Egy másik nagy citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a 4cast szakértői a keddi monetáris tanácsi ülés utáni kommentárjukban "meglepetésnek" nevezték az MNB-sajtóértekezleten elhangzott bejelentést, miszerint volt egy 0,25 százalékpontos kisebbségi kamatcsökkentési javaslat is. A ház szerint ez "éles kontrasztban áll" a múlt hónapban leszavazott 0,50 százalékos kamatemelési javaslattal.

Tekintettel arra, hogy már a múlt havi voksolási megoszlás is "felfogható politikai jellegű megosztottságként", a mostani kamatcsökkentési javaslatot "néhányan nyilvánvalóan aggályosnak fogják tartani". Az azonban, hogy Simor András MNB-elnök szavai szerint "a túlnyomó többség" a kamattartásra szavazott, arra vall, hogy legfeljebb egy vagy két monetáris tanácsi tag "merészkedett el" a kamatcsökkentési javaslatig, és ez még "a Fidesz által jelölt négy tag körében sem a többség" - fogalmaztak kommentárjukban a 4cast elemzői.

A ház szerint ha Magyarország egyezségre jut az EU-val és a valutaalappal, azt valószínűleg MNB-kamatcsökkentés követi, de a 4cast elemzői közölték, hogy nem számítanak rövid időn belüli megállapodásra.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×