eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem kell Kínának az európai államkötvény

Nem tartja alkalmasnak az európai államkötvényeket hosszú távra szóló befektetésre a kínai állami vagyonalap. A China Investment Corp (CIC) elnöke ezzel szemben jó lehetőségnek látja európai infrastrukturális és ipari termelő beruházásokban való részvételt.

Lou Csi-vej (Lou Jiwei) a kedden Brüsszelben kezdődő magasrangú kínai-uniós találkozó előestéjén leszögezte: "Európai, például spanyol és olasz államkötvényekbe csak központi bankoknak érdemes befektetni, nekünk ez hosszú távra nehéz lenne".

Lou emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel német kancellár a hónap elején Pekingben járva arra kérte a CIC-et, illetve más kínai befektetőket hogy vegyenek európai állampapírokat - beleértve németeket és franciákat is.

A CIC legutóbb a legnagyobb brit víz-és csatornaszolgáltatóban, a Thames Water-ben tíz százalék körüli részesedést vásárolt.

A pekingi központú CIC szuverén vagyonalapot a külföldi beruházások ösztönzésére hozták létre 2007-ben. Vagyona 410 milliárd dollárra tehető, az ország devizatartaléka meghaladja 3 ezer milliárd dollárt, és ezzel a legnagyobb a világon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×