eur:
389.57
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem engedik 100 dollár fölé a szaúdiak az olajárat

Szaúd-Arábia nem engedi, hogy az olaj árfolyama a 100 dolláros szint fölé emelkedjen - mondta el a CNBC-nek Alvalíd bin Talál szaúdi herceg. A királyi család tagja szerint az olajpiacon jelenleg a félelem dominál, nem pedig a fizikai kereslet-kínálat viszonyai.

A félelem tartja magas szinteken az olaj árát Alvalíd bin Talál szerint, miközben a keresleti oldal gyengébb, a kínálat pedig magasabb. Jelenleg minden egyes piaci szereplő amiatt aggódik, hogy mi történhet Iránnal és a Hormuzi-szoros hajóforgalmával.

Mindezek ellenére a herceg megerősítette, hogy országa nem engedi 100 dollár fölé az olaj árát, mely tegnap a 97 dolláros szinteken mozgott. Szaúd-Arábia e cél elérése érdekében fölös kapacitásait is hajlandó bevetni, amennyiben a keresleti oldalon a növekedés jeleit tapasztalják.

A herceg szerint nem lehetetlen megoldást találni az iráni helyzet rendezésére, annak legjobb módja a két fél közötti párbeszéd lenne. Amennyiben a szorost mégis lezárná az ország, az amerikaiak nagyon gyorsan képesek lennének azt újra kinyitni.

Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb kőolaj kitermelője, miközben a világon rendelkezésre álló többlet kitermelési kapacitások csaknem egészének birtokosa. Az olajpiaci szereplők mindezek miatt nagy figyelemmel követik a szaúdiak olajpiaci megnyilvánulásait.

A herceg kijelentése annak fényében meglepőnek tűnhet, hogy az ország olajminisztere január közepén az átlagosan 100 dolláros hordónkénti olajárat jelölte meg kedvező, a termelők és fogyasztók számára is elfogadható árszintnek. Ez az érték egyébként jelentősen meghaladja a 2008 novemberben kommunikált 75 dolláros szintet, azonban a piaci szereplőket a nagy emelés mégsem éri váratlanul.

Az arab tavasz kibontakozása óta a térség országainak jelentős kiadásokkal járó lépéseket kellett tenniük annak érdekében, hogy stabilizálni tudják a belpolitikai helyzetet. Szaúd-Arábiában sikerült megakadályozni, hogy jelentős méretű elégedetlenségi hullám induljon el, azon az országban jelentős költségvetésű, 129 milliárd dolláros "reformprogramot" hirdettek. Ennek hatására az IMF szerint 80 dolláros olajárra van szükség ahhoz, hogy a szaúdi költségvetés egyensúlyban legyen, de voltak olyan elemzőházak is, melyek a 90 dolláros olajárszinteket jelölték így meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×