INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Megerősítette a Molt az S&P

InfoRádió / MTI
Megerősítette stabil kilátással a Mol "BB plusz" szintű hosszú távú besorolását pénteken a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: a stabil kilátás azt tükrözi, hogy a magyar olajipari vállalat jelenlegi osztályzata - amely megegyezik a magyar szuverén besorolással - a cégre jellemző pozitív adósmegítélési tényezők alapján akkor is fennmaradhat, ha a Standard & Poor's egy fokozattal "BB" szintre rontaná Magyarország államadósi osztályzatát.

A magyar szuverén minősítésre - amelyet az S&P a múlt héten sorolt át a mostani, befektetésre már nem ajánlott kategóriába - további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A hitelminősítő a Mol-megerősítéshez fűzött pénteki elemzésében közölte, hogy véleménye szerint az osztályzat 2012-ben "nyomás alá kerülhet", de elsősorban akkor, ha azoknak az országoknak a hitelképességében bármilyen változás bekövetkezne, amelyekben a Mol tevékenykedik.

Ugyancsak nyomást gyakorolna a Mol osztályzatára, ha Magyarország szuverén osztályzata egynél több fokozattal romlana, ha romlana Horvátország besorolása, illetve ha szűkülne a cég hozzáférése a tőkepiaci vagy banki finanszírozáshoz.

Mindemellett felvásárlások vagy jelentősebb osztalékfizetések is megterhelnék a vállalat besorolását, ezeket azonban a Standard & Poor's "valamelyest valószínűtlennek" ítéli, tekintettel a cégcsoport pénzügyi politikájára és a bizonytalan környezetre.

A S&P a Mol tevékenységi országainak osztályzatai, illetve osztályzati kilátásai miatt jelenleg nem lát lehetőséget a cég felminősítésére - áll az elemzésben.

A címlapról ajánljuk