eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"A kormánynak készen kell állnia az újabb kiigazításokra"

Kedvezőtlen a jövő évi költségvetés szerkezete, ugyanis inkább az adóemelésekre, és nem a kiadások csökkentésére támaszkodik - mondta el a Portfolio.hu elemzője azt követően, hogy a Parlament elé terjesztette a kormány a tervezett. Weinhardt Attila szerint nehezen lesz tartható a jövő évi költségvetési hiánycél.

A 2012-es költségvetés tervezetének szerkezetében és a főbb makrogazdasági adatokat tekintve nincs meglepetés a korábbi bejelentések után - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője.

Weinhardt Attila kiemelte, hogy a Matolcsy György által bejelentett ezermilliárdos kiigazítás nincs összhangban azzal, amit két héttel ezelőtt jelzett, ugyanis akkor 750 milliárdos kiigazításról beszélt. A kiigazítás szerkezete kedvezőtlen, mivel inkább adóemelés, mintsem kiadáscsökkentésre támaszkodik - tette hozzá.

A kormánynak készen kell állnia arra, hogy jövőre újabb kiigazításokat hajtson végre, mégha nem is nagy összegben - közölte az elemző, aki szerint nem jelenthető ki biztonsággal, hogy tartható lesz a jövő évi államháztartási hiánycél.

Nehezen kalkulálható, hogy a sok változás összességében milyen hatást gyakorol a lakosság fogyasztására és a foglalkoztatók viselkedésére, de az a valószínűbb, hogy a fogyasztás visszaesik, a járulék- és a minimálbér emelése pedig elbocsátásokkal jár - fejtette ki.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×