eur:
389.47
usd:
363.74
bux:
68006.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Délután teszik közzé a banki stresszteszt eredményét

Az európai tőzsdezárásokat követően péntek délután teszi közzé az uniós bankok stressztűrő képességét felmérő idei stresszteszt eredményeit az Európai Bankhatóság (EBA).

Az EBA az idén 91 európai bankot vizsgált, ezek a teljes eszközérték tekintetében az uniós bankágazat mintegy 65 százalékát fedik le.

Uniós diplomáciai körökből olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a teszten az idén csak néhány bank "bukott meg". Előzetesen már kiszivárgott az a hír, hogy minden német és olasz bank átment a vizsgán.

Kedden már külföldi hírügynökségek tudni vélték, hogy a vizsgált 25 spanyol bank közül 6 elbukott az Európai Bankhatóság (EBA) terhelési próbáján, a 13 vizsgált német és 4 portugál pénzintézet azonban mind átment a teszten a keddi sajtójelentések szerint.

Az ABC című spanyol lap keddi számában arról írt, hogy 5 spanyolországi takarékpénztár és egy közepes méretű bank nem tudta teljesíteni a stresszteszt követelményeit.

A Diaro Economico című lisszaboni lap szerint a portugál bankok megfeleltek a teszten, a Financial Times Deutschland pedig arról írt, hogy német bank az idén nincs a bukottak között.

A banki stresszteszt néven ismert terhelési próbát már elvégezték, az eredményeket ismerik is az érintett bankok és hatóságok, az EBA azonban csak péntek délután 18 órakor közli jelentését, vagyis az eredmények a hét utolsó tőzsdei kereskedési napjának végén, a nyugat-európai piacok zárása után kerülnek nyilvánosságra.

Tavaly ugyancsak 91 bankot vizsgáltak. Összesen 7 banknak - 5 spanyol, 1 görög és 1 német társaságnak - nem sikerült teljesítenie a múlt évi követelményeket.

Az idén azt modellezték, hogy a bankok képesek volnának-e gazdasági visszaesés idején két éven keresztül 5 százalék felett tartani az úgynevezett elsődleges alapvető (core tier 1) tőkéjüket.

Magyarországról az idén egyedül az OTP vett részt a tesztben, tavaly az OTP mellett az FHB is a vizsgált bankok között volt.

Az OTP tavaly 92 bank közül a második legjobb stressztűrő képességet mutatta fel.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×