eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mínuszban nyitott a BUX, eséssel kezdett Nyugat-Európa

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 196,33 pontos csökkenéssel, 22.428,17 ponton nyitott hétfőn. A várakozásoknak megfelelően eséssel kezdték a kereskedést az irányadó nyugat-európai részvényindexek is.

A pénteki záró értékéhez képest 0,87 százalékkal gyengült.

A londoni FTSE-100 1,43 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 1,47 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,52 százalékos csökkenéssel állt a kereskedés első perceiben.

Délelőtt, nem sokkal 11 óra előtt a londoni FTSE-100 1,59 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 1,74 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,78 százalékos mínuszban állt.

A piac hétfőn a hétvége negatív híreit árazta be a piacon. Pénteken a Fitch Ratings három fokozattal minősítette vissza Görögország adósi besorolását, szombaton pedig a Standard & Poor's Olaszország besorolási kilátásait rontotta negatívra.

Borzolja a piaci kedélyeket a vasárnapi, Spanyolországi helyhatósági választások eredménye is, ahol a kormányzó szocialisták jelentős vereséget szenvedtek. Carlos Berzosa, a madridi Complutense Egyetem közgazdász professzora szerint megnőtt az esélye annak, hogy minden túlságosan átpolitizálttá válik Spanyolországban, ami káros lehet a gazdaság teljesítményére.

Az Octopus Investments elemzője, Lothar Mentel szerint a negatív hangulatot kialakító tényezők között már többről van szó, mint a görög adósságválságról. "Ez azt tükrözi, hogy az Európai Unió képtelen bármit is megoldani, és ez aggasztja az embereket" - fogalmazott Mentel.

A kockázatkerülés az egész világra jellemző volt hétfőn. Az ázsiai piacok rendre egy százalék feletti veszteséggel zártak, a fejlődő piaci részvényeket követő MSCI emerging markets mutató pedig több, mint 2 százalékkal esett hétfőn és az előző év hasonló időszakához képest 3 százalékkal volt gyengébb.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×