eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Olasz elnöke lesz az Európai Központi Banknak

Az olasz Mario Draghit jelölte az Európai Központi Bank következő elnökéül az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek csoportja - jelentette be a csoport elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök hétfő este Brüsszelben.

A csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón Juncker hozzátette, hogy várakozásai szerint kedden mind a 27 EU-tagország minisztere támogatja a jelöltet, és még júniusban az Európai Parlament is jóváhagyhatja a döntést. Ezzel lehetővé válna, hogy június végén az EU-tagországok állam- és kormányfői kinevezzék az olasz jegybankelnököt a hivatalából ősszel távozó jelenlegi EKB-elnök, a francia Jean-Claude Trichet utódjául.

Juncker azt is bejelentette, hogy az uniós országok jelentős haladást értek el és közel kerültek ahhoz, hogy teljes körű megállapodásra jussanak az euróövezet stabilitását biztosítani hivatott állandó mechanizmus szövegéről. Az elnök várakozásai szerint még ebben a fél évben alá is írják a szöveget. Leszögezte, hogy így elegendő idő marad a ratifikálásra, illetve arra, hogy a mechanizmus működőképessé is váljon 2013 közepére, amikor átveszi a jelenlegi ideiglenes rendszer helyét.

Görögországról Juncker a sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy az ország gazdasági helyzete nagyon nehéz, de még kivitelezhetők az idei célkitűzések, ha Athén további erőfeszítéseket tesz. Mint mondta, a görög kormány ez utóbbit most vállalta is.

Az esetleges adósság-átütemezésről úgy vélte, legfeljebb kisebb kiigazításokról lehet szó, ugyanakkor újabb hitel nyújtását nem zárta ki Görögország javára.

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse egyebek között azt emelte ki, hogy Görögországnak még be kell fejeznie privatizációs programját, mert az jelentős tételt jelent az adósság csökkentésében.

Kérdésekre válaszolva Juncker kitért arra is, hogy Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának letartóztatása "elszomorította", tekintettel ara, hogy egy barátjáról van szó. Nem kívánta ugyanakkor kommentálni a történteket, és elzárkózott attól, hogy a vezérigazgató esetleges lemondása utáni helyzetről spekuláljon.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×