eur:
391.41
usd:
365.6
bux:
68032.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Húsz százalékra emelik a gyógyszergyártók különadóját

A gyártók extraprofitjának mérséklését jelenti, hogy 20 százalékra emeljük a gyógyszergyártók támogatott forgalma után fizetendő különadót - jelentette be a mai kormányülést követő sajtótájékoztatón Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Nagy Anna kormányszóvivő és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a kormányülést követő sajtótájékoztatón a gyógyszertámogatási rendszer átalakításának tervét mutatta be. A kormány elfogadta gyógyszertámogatási rendszer átalakítását célzó javaslatot és a parlament elé terjeszti - közölte az államtitkár.

Szócska Miklós hangsúlyozta, hogy tartani kell az idei 343 milliárd forintos gyógyszerkasszát és ezt célozza a most elfogadott akcióterv. A Széll Kálmán-tervben szereplő megtakarítás és a 2011-es kassza tartása két külön dolog - emelte ki az egészségügyi államtitkár, aki a a sajtótájékoztatón több konkrét, az előzetesen kiszivárgott lépést említett:

- nemkívánatos gyógyszer-kereskedelmi befolyásolás szabályozása: a jelenlegi 25 millió helyett ezentúl akár 500 millió forint bírságot is ki lehet majd szabni arra, aki megsérti a szabályokat;

- megszűnik az a gyakorlat, hogy konferencia álnéven külföldi üdültetés zajlik, a GYEMSZI fogja ellenőrizni ezt a jövőben;

- a hatóság honlapján elérhető lesz az orvoslátogatók listája;

- a gyártók extraprofitjának mérséklését jelenti, hogy 20 százalékra emelkedik a támogatott forgalom után fizetendő különadó (a jelenlegi 12 százalékról). Az idei évben ez a hatás 4,3 milliárd forint lehet - árulta el később Szócska Miklós;

- duplázódik az orvoslátogatói díj (jelenleg évi öt millió forint minden orvoslátogató után);

- felülvizsgálatra kerülnek a támogatásvolumen-szerződések.

Később kérdésre válaszolva Szócska Miklós kifejtette, hogy az idei évre tervezett 26 milliárd forintos megtakarítás elegendő lesz az idei gyógyszerkassza tartásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:32
×
×
×
×