INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Csökkent a Nintendo forgalma és nyeresége

InfoRádió / MTI
A japán Nintendo Co Ltd. játékkonzol gyártó vállalat adózott eredménye 66,1 százalékkal 77,62 milliárd jenre zuhant a március végén zárt 2010-es pénzügyi évben eladásai csökkenése miatt.

Az üzleti eredmény a 2009-es 356,8 milliárd jenről 2010-ben 52,0 százalékkal 171,08 milliárd jenre csökkent, az értékesítési árbevétel pedig 29,3 százalékkal 1,014 ezer milliárdra. A Thomson Reuters SmartEstimate 200,8 milliárd jenes üzleti eredményt jelzett előre a 2010-es pénzügyi évre vonatkozóan.

A 2012 márciusával végződő folyó pénzügyi évre a Nintendo 175 milliárd jenes üzleti eredményt vár, szemben a Thomson Reuters által megkérdezett szakértők 215,8 milliárd jenes előrejelzési átlagával.

A folyó pénzügyi évben 41,7 százalékos nyereség növekedést vár a Nintendo a 2010-eshez képest, azaz 110 milliárd jent 1,1 ezer milliárd jenes, a 2010-esnél 8,4 százalékkal magasabb éves értékesítési árbevétel után.

Az árbevétel- és nyereségnövekedést a 3DS játékkonzol által megcélzott piaci szegmensek körének bővítésével kívánja elérni a Nintendo. A speciális szemüveg nélkül is háromdimenziós látványélményt nyújtó 3DS konzol értékesítése simán indult az idén februárban Japánban, majd az Egyesült Államokban és Európában.

A Wii konzol utódjának piaci bevezetését 2012-re tervezi a Nintendo. Az eszköz prototípusát az idei E3 Expo kiállításon mutatja be június 7-én Los Angelesben.

Az elmúlt hetekben napvilágot látott média értesülések szerint az új Wii konzol elődjével ellentétben már HD felbontású képmegjelenítésre lesz alkalmas.

A Wii 2006-os bevezetésekor mozgásérzékelő vezérlő egységének köszönhetően hamar a sikerlista élére tört, holott riválisaival, a Sony Playstation 3 és a Microsoft Xbox konzolokkal ellentétben nem volt alkalmas HD felbontású képmegjelenítésre.

A Wii értékesítésben ennek ellenére is messze maga mögött hagyta technikailag igényesebb versenytársait és piacvezetővé rukkolt elő. Március végéig 86 millió darab fogyott belőle. A Wii-vel szinte egyidőben bemutatott Playstation 3 az idén márciusban érte el az 50 milliós értékesítési számot, a Microsoft Xbox 360 pedig az idén januárban.

Összességében tavaly a Nintendo hardver- és szoftver eladásai csökkentek a legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban, de Japánban és Európában is.

Tavaly a Wii konzol eladásai az előző évihez képest 5 millió darabbal 20,1 millióról 15.1 millióra csökkentek, miközben a Microsoft szintén mozgásérzékelős új Kinect játékvezérlő egysége az idén márciusi adatok szerint bemutatása után eltelt alig négy hónap alatt több mint 10 millió példányban kelt el.

A Wii konzol eladásai az idén a Nintendo becslése szerint további kétmillióval csökkennek.

A (nem 3 dimenziós) hagyományos DS konzol értékesítése tavaly közel 10 millióval 17,5 millióra esett vissza és a Nintendo várakozásai szerint az idén további 11 millióval csökken.

A címlapról ajánljuk