eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Autókereskedők: a mélypont után enyhe növekedés jöhet

Az autókereskedések és bemutatótermek közel egyharmada megszűnt tavaly, a piacon végbement a konszolidáció - derül ki a PricewaterhouseCoopers felméréséből. Lőcsei Tamás a társaság cégtársa elmondta: ebben az évben már a válaszadók 57 százaléka számít fellendülésre a piacon.

A Magyarországon forgalomba helyezett új személyautók száma tavaly negatív rekordot döntött, alig több mint 43 ezer új autót állítottak forgalomba - derül ki a PricewaterhouseCoopers felméréséből. Lőcsei Tamás, a társaság cégtársa kifejtette: ez 72 százalékos visszaesés a válság által már részben érintett 2008-hoz képest, és 28 százalékos csökkenés 2009-hez képest.

A mélypontra ért az ágazat, így az idei elvárások enyhe növekedést prognosztizálnak. Az autókereskedők várakozásainak átlaga 50.172 értékesített új autó 2011-re, ez többé-kevésbé megfelel az általános piaci várakozásoknak, amelyek 52.171 eladott új autót prognosztizálnak az idei évre - emelte ki Lőcsei Tamás.

A piacon végbement a konszolidáció tavaly, az autókereskedések és bemutatótermek közel egyharmada szűnt meg - hangsúlyozta a társaság cégtársa. Hozzátette: a felmérésben szereplő válaszadók 75 százaléka jelezte, hogy nem mérlegeli az iparágból történő kilépést. A kilátások összességében sokkal pozitívabbak, mint korábban: 2010 végén már csak a kereskedők alig több mint 10 százaléka számolt azzal, hogy esetleg felhagy a tevékenységgel ebben az ágazatban.

Az autókereskedők egyértelműen optimisták a jövőre vonatkozóan, a felmérésben résztvevő válaszadók 57 százaléka már 2011-re is derűlátó, a távolabbi jövőben pedig minden válaszadó az értékesítések növekedését várta, 2013-tól már a válaszadók 63 százaléka lát nagy esélyt a fellendülésre.

A felmérésből kiderül az is, hogy a kereskedők túlnyomó többsége semlegesnek vagy pozitívnak tartja az adóváltozások hatását tevékenységére nézve. Lőcsei Tamás kifejtette: a 2011-es év várhatóan továbbra is a túlélésért folytatott küzdelmet hozza az újautó kereskedők nagy része számára. A jövővel kapcsolatos optimizmust a kereskedők 2010-ben és 2011-ben bevezetett adóváltozásokkal kapcsolatos vélekedései is táplálják.

Bár a válaszadók 56 százaléka szerint az adóváltozások nem jelentenek könnyebbséget, 35 százalékuk szerint a módosítások összességében könnyebbséget fognak jelenteni a szektor számára. A válaszadók 9 százaléka szerint az adószabályok változása csak további nehézséget jelent az iparág számára.

A felmérés szerint a vevők főleg a bruttó 3-5 millió forint értékű új autókat választják, és továbbra is leginkább készpénzzel fizetnek.

A feketegazdaság káros jelenségeit illetően egyértelmű válasz érkezett a kereskedőktől - állapítja meg a felmérés. A válaszadók 82 százaléka jelezte, hogy kereskedését hátrányosan érintik a feketegazdaság jelenségei.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×