INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Húszmilliárdos osztalékot fizet a paksi atomerőmű

InfoRádió / MTI
Valamivel több mint 19 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. csütörtökön tartott éves rendes közgyűlésén - közölte Mittler István kommunikációs igazgató.

A közgyűlés 194 milliárd 879 millió forint mérlegfőösszeggel fogadta el a társaság 2010. évi beszámolóját és üzleti jelentését. Az adózott eredmény 19,063 milliárd forint, amelyből 19,053 milliárd forintot osztalék formájában a tulajdonosoknak kifizet a társaság, tájékoztatott Mittler István.

A PA Zrt. 2009. évi nyereségéből 17 milliárd forintot fizetett ki osztalékként a tulajdonosainak. Az osztalék közvetve az állami költségvetésbe kerül, miután az atomerőmű főtulajdonosa a majdnem száz százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Zrt.

Mittler István elmondta, hogy 2010-ben a Pakson termelt villamos energia értékesítési átlagára, azaz az 1 kWh villamos energiára jutó árbevétel 11,16 forint volt, ami a hazai erőművek átlagárait tekintve a legalacsonyabb az országban. 2009-ben 10,67 forint volt az értékesítési átlagár, amely szintúgy elmaradt a hazai átlagtól.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett arra, hogy a paksi atomerőmű történetének legjobb termelési eredményével, 15.761 GWh villamosenergia-termeléssel zárta a múlt évet. Az atomerőmű részesedése a hazai villamosenergia-termelésből 42,1 százalék volt.

Az idei tervek középpontjában a meglévő blokkok üzemidejének meghosszabbítása áll, amelyhez az egyes blokk üzemidejének meghosszabbítását célzó engedélykérelmet a tervek szerint az erőmű decemberig beadja az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához.

A paksi atomerőműben négy reaktor működik, ezeket 1982. és 1987. között helyezték üzembe. A reaktorok tervezett üzemideje 30 év, ezt kívánják további húsz évvel megnövelni. Az ehhez szükséges kérelmet blokkonként kell benyújtani a nukleáris hatósághoz, minden esetben egy évvel az eredeti üzemidő lejárta előtt.

Mittler István közölte, hogy a részvénytársaság 2011. évi üzlet- és fejlesztéspolitikáját is elfogadta a közgyűlés, valamint lezárta a Teljesítménynövelési Projektet és módosította a társaság alapszabályát és Felügyelő Bizottságának ügyrendjét.

A címlapról ajánljuk