eur:
389.67
usd:
361.84
bux:
68482.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mi köze van a gazdaságpolitikának a gazdasághoz?

Joseph Schumpeter halálának 60. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézete. Simai Mihály akadémikus szerint a jelenlegi magyar gazdasági helyzetben rendkívül aktuálisak a közgazdász tanításai, mint például az, hogy a gazdaságpolitika alakításánál nem csupán gazdasági érdekeket kell figyelembe venni.

Joseph Schumpetert a XX. század egyik legnagyobb közgazdászaként tartják számon, de munkássága a XXI. században, az új feltételek között is érdekes és iránymutató - mondta az InfoRádiónak Simai Mihály akadémikus. A közgazdász halálának 60. évfordulója alkalmából Schumpeter és a mai magyar kapitalizmus címmel rendezett konferenciát pénteken a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézete.

Joseph Schumpeter azt vallotta, hogy a gazdaság fejlődésének motorja a műszaki haladás, és ez kulcskérdés a XXI. században is, amikor fontos a tudásbázisú gazdaságra, társadalomra való átmenet - emelte ki a professzor.

Kulcsfontosságú az innováció és annak alkalmazása - hangsúlyozta Simai Mihály, hozzátéve, hogy a gazdasági verseny és egyéb tényezők arra kényszerítik az államokat és a vállalatokat, hogy alkalmazzák az innovációt fennmaradásuk érdekében.

Joseph Schumpeter fogalmazta meg azt is, hogy egy kapitalista társadalom stagnálóan nem tud létezni, annak állandó feltétele a megújulás, az innováció, a gazdasági folyamatok és intézmények átalakulása. A gazdaság, a politika és a társadalmi folyamatok összekapcsolódnak, és nem lehet csupán a gazdasági érdekek és értékek alapján gazdaságpolitikát formálni, az egyéb összefüggésekre is tekintettel kell lenni - fejtette ki az akadémikus.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×