eur:
399.35
usd:
364.16
bux:
74284.77
2024. október 9. szerda Dénes

A tervezettnél kevesebb dolgozót bocsát el a GE Magyarországon

Az új beruházásokkal és a termelés átcsoportosításával a tervezettnél majdnem félezerrel kevesebb munkahelyet szüntet meg a General Electric (GE) magyarországi fényforrás üzletága.

Tavaly októberben 2.570 dolgozó leépítésével együtt járó átalakításokat jelentette be a GE, amely most azt közölte: 461 magyarországi munkahelyet mégis meg tud őrizni.

A fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások miatt a GE fényforrás üzletága 2009 októberében ismertette a magyarországi termelést érintő terveit. Az átszervezés keretében az üzletág 2010-2011 során leállítja az Európai Unió energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok, vagyis a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes fénycsövek gyártását.

Az egy évvel ezelőtt bejelentett kétéves program keretében 2.570 munkahely megszüntetését tervezte a vállalat. 2010-re 1241 munkahely megszüntetését helyezték kilátásba, amelyből végül 1071-et hajtanak végre, míg a 2011-re tervezett 1329 dolgozó helyett a jelenlegi elképzelések szerint 1038-at bocsátanak el.

Az MTI érdeklődésére a GE annyit közölt: a szakszervezetekkel a pénteki bejelentéssel egyidejűleg kezdtek egyeztetéseket arról, hogy az egyes telephelyeket miként érinti a változás. Változatlan, hogy a jövő évben megszűnik a termelés Vácott, de két-három hét múlva derül ki, hogy a többi gyárban pontosan hány munkahelyet tudnak megtartani.

A pénteken kiadott közlemény idézi Phil Marshallt, a GE fényforrás üzletágának európai elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a globális piac átalakulása miatt számos kiváló dolgozótól kénytelenek megválni, de a hagyományos izzók eltűnésével gyökeresen megváltozik a fényforrások piaca. Az elmúlt csaknem egy évben ezért számos erőfeszítést tettek, hogy vevőik igényeihez igazítsák a termelést, így jelentős beruházással bővítették például a halogén lámpák gyártását.

A társaság közölte: mindent megtesznek az átszervezéssel érintett dolgozók támogatása, mielőbbi újbóli elhelyezkedésük elősegítése érdekében. "Ebben a kormányzat és munkavállalóink képviselői, a szakszervezetek és üzemi tanácsok is partnereink" - jelentette ki Phil Marshall.

A GE magyarországi tevékenységét a jövőben elsősorban a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek, így a gázkisüléses, köztük a városi világítást biztonságosabbá és hatékonyabbá tevő, modern kerámia fémhalogén lámpák, az energiatakarékos halogén lámpák és kompakt fénycsövek termelésére koncentrálja - derül ki a közleményből.

A GE fényforrás üzletága Magyarországon jelenleg hat városban hét gyárat üzemeltet, ezek közül a váci fényforrásgyárban jövőre leáll a termelés. Budapesten működik az üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) regionális üzleti központja, illetve Globális Fényforrás Technológiai Központja, ahonnan magyar mérnökök irányítják a jövő fényforrásainak fejlesztését. Az üzletág a termelés átalakítása után is mintegy 6 ezer munkavállalót foglalkoztat majd a hazai fényforrásgyártásban.

A GE Hungary Kft., a GE légi közlekedési, energiaipari, egészségügyi, vízkezelési, fényforrás és ipari elektronikai üzletágait összefogó leányvállalata és a Budapest Bank, mint a GE Capital része jelenleg 14 ezer munkavállalót foglalkoztat, amely a fényforrás üzletág átszervezése után mintegy 11 ezer munkavállalót alkalmaz majd.

A cég 2009-es árbevétele 845 milliárd forint volt, ennek 98 százaléka exportból származott. A GE 2009-ben Magyarország harmadik legnagyobb exportőre és ötödik legnagyobb foglalkoztatója volt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

Emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, míg Ázsiában vegyes mozgásokat láttunk ma reggel. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt csak minimálisak az elmozdulások. A gazdasági adatokat tekintve, ma a német külkereskedelmi mérleggel és Japán gépipari rendelésállományával indult a nap, majd délután az Egyesült Államokban a jelzáloghitel-igénylések számának változásáról vallanak, míg a Fed jegyzőkönyve betekintést nyújt a központi bank monetáris politikájának jövőbeni alakulásába.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×