eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Negyven százalékos száguldás jöhet a részvénypiacokon?

Közel másfélszer annyi amerikai vállalat menedzsmentje emelte profitvárakozásait októberben, mint amennyi csökkentette. Ilyen optimizmusra a Bloomberg 1999 óta vezetett adatbázisa alapján még nem volt példa. A legutóbbi kiemelkedő havi értéket követően az amerikai részvénypiacok közel 40 százalékot raliztak, írja a Bloomberg.

Az elmúlt hónapban 196 amerikai vállalt menedzsmentje emelte profitvárakozásait az elemzői előrejelzések fölé, és csupán 130 vállalat csökkentette azokat, a kettő különbözetéből adódó 66-os szint a Bloomberg által 1999-től gyűjtött adatsorban a legmagasabb érték.

A korábbinál optimistább kilátásokat megfogalmazó vállalatok között leginkább a hajózással foglalkozó, valamint a számítógépeket előállító vállalatok vannak túlsúlyban.

A Bloomberg adatai szerint, amikor a vállalatvezetők utoljára ennyire optimisták voltak, akkor a részvényindexek 39 százalékot emelkedtek az azt követő három és fél éven belül.

Az optimistább és a pesszimistább előrejelzéseket megfogalmazó vállalatok számában az októberi mérések alapján megmutatkozó különbség az átlagos értéknek közel háromszorosa. A mutató a mélypontját 2008 decemberében érte el, három hónappal a Lehman Brothers csődje után.

Az előző csúcspontot pedig 2004 márciusában láthattuk, ezt követően pedig hatalmasat ralizott az amerikai részvénypiac, az S&P 500 részvényindex 1126-ról 1565-ig közel 40 százalékot száguldott.

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a vállalatok megemelt profitvárakozásainak egy jelentős része már be van árazva a jelenlegi részvényárfolyamokba, és a vártnál alacsonyabb számok akár hatalmas negatív meglepetést is okozhatnak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×