eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Orbán a nyugdíjról: biztosan megszűnik a hárompilléres szisztéma

A miniszterelnök szerint az új alkotmány áprilisra tervezett elfogadásáig még számítani lehet a végkielégítések különadójához hasonló konfliktusokra a kormány és az Alkotmánybíróság között. Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozója után közölte, izgalmasabb lesz a magyar uniós soros elnökség, mint azt korábban lehetett várni.

Az Alkotmánybíróság egy rossz jogszabály, a jelenlegi alkotmány alapján nyilvánította alkotmányellenesnek a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót - mondta kérdésre válaszolva a miniszterelnök Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója után. Orbán Viktor azt mondta, a több tízmilliós végkielégítések sértették az emberek igazságérzetét, és ezért kellett visszamenőleges hatállyal kivetni a különadót.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy egyébként nem kell elküldeni az államigazgatásból olyan szakembereket, akiket megilletne ekkora végkielégítés, hiszen vélhetően jó munkaerőt képviselnek. A kormányfő elmondta, óriási vita folyik a nyugdíjrendszer átalakításáról a parlamentben, de azt mondta, bármi is van most, biztosan megszűnik a hárompilléres szisztéma: lesz egy állami, és egy önkéntes ág.

A miniszterelnök az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli tanácskozásán vett részt, amelyen a tagállami vezetők megállapodtak arról, hogy a jövőben létrejön egy állandó uniós válságkezelő mechanizmus, és szigorúbb szankciók is érik majd a tagállamokat, ha nem tartják be a közösségi makrogazdasági célszámokat. Orbán Viktor az InfoRádió kérdésére hangsúlyozta, a szociális szempontokat is ezekkel egyenrangúként kell kezelni.

Orbán Viktor a jövő év első félévi magyar uniós elnökségről azt mondta, 1-2 éve jó témákat talált ki a magyar kormány, amelyekkel szeretne majd foglalkozni az elnökség alatt, de az élet, úgy tűnik, átalakítja a rendet, és a legnagyobb figyelem az úgymond megörökölt, gazdasági témákra összpontosul.

Azt mondta, minden előre kigondolt téma napirendre kerül, de néhány területre az előre tervezettnél kevesebb energiát tud majd fordítani Magyarország: ilyen például a kulturális sokszínűség, vagy a vízgazdálkodás. Mindezek alapján a kormányfő úgy látja, a vártnál izgalmasabb és színesebb félévben lehet elnök Magyarország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×